Equilibris morats

Iglesias reapareix amb tensions en la coalició i Yolanda Díaz demanant pau

  • L’exvicepresident torna als mitjans com a analista polític i Podem mira de coordinar els missatges per evitar friccions

Iglesias reapareix amb tensions en la coalició i Yolanda Díaz demanant pau

Isabel Infantes / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Si a l’escala de tensions entre el PSOE i Unides Podem li podia faltar una mica de sal, tingui’s en compte la reaparició de Pablo Iglesias d’aquí unes quantes hores. L’exlíder dels morats torna aquest dilluns a la vida política, que no a la política activa, com analista de l’actualitat, ja que la comentarà en diversos mitjans de comunicació. Això passarà en un moment que les relacions al si del Govern de coalició, el que formen l’organització que ell va fundar i el PSOE, són tibants. La negociació dels Pressupostos, el preu de la llum i les informacions sobre Joan Carles I friccionen l’aliança i qualsevol paraula més alta que l’altra és titllada de «deslleialtat». En aquest clima, la vicepresidenta segona i cap d’Unides Podem, Yolanda Díaz, demana calma i menys soroll. Un estil diferent al que Iglesias marcava fa uns mesos des de la Moncloa i que caldrà veure si s’acomoda en la seva nova etapa professional.

Des que Iglesias va baixar del faristol de la seu de Podem la nit del 4 de maig, després de dimitir pels resultats en les eleccions madrilenyes, tot ha canviat en la seva organització. Díaz va heretar el lideratge de l’ala morada del Govern, en què intenta imprimir la seva empremta, i Ione Belarra s’ha posat al capdavant de Podem com a partit. El repartiment de papers és clar: la vicepresidenta segona, amb un to calmat i conciliador, reclama pau dins l’Executiu, i la ministra de Drets Socials, descendent de la línia més dura inspirada per Iglesias, apuja la pressió al PSOE. Dins el partit miren ara quin rol pot jugar l’exlíder morat, que parlarà davant els micròfons assíduament, perquè beneficiï la formació, tenint en compte la seva fama com a orador molt donat als impulsos i poc amic dels límits.

Cada dilluns, primer al matí i després a la nit, Iglesias estarà en dues tertúlies radiofòniques per debatre sobre els temes de la setmana i en el seu entorn són conscients que les seves paraules, com ha passat sempre, faran soroll. El dubte que encara tenen és si arribaran a convertir-se en tal terrabastall que eclipsin Belarra i, sobretot, Díaz, que divendres passat va sentenciar que «no s’ha d’apujar la veu» a l’hora de debatre les discrepàncies dins la coalició.

Nova dinàmica

La solució per evitar que l’exposició mediàtica d’Iglesias engoleixi els missatges de les dues líders morades és –almenys sobre el paper– mantenir una comunicació constant, pràcticament diària entre l’exvicepresident i la cúpula del partit perquè pugui «acoblar» les seves intervencions als interessos del partit. De moment, han començat a assajar aquesta dinàmica amb Twitter. Des que va abandonar tots els càrrecs, el compte d’Iglesias en aquesta xarxa social es va mantenir silent fins dimarts passat. «No hi ha lleialtat més gran al Govern que exigir que es compleixi l’acord de Govern», va sentenciar, amb referència a la polèmica pels preus de la llum.

Notícies relacionades

L’endemà, va aplaudir Díaz per haver aconseguit una pujada del salari mínim interprofessional (SMI). «Ser la part minoritària del Govern és difícil, però millora la vida de molta gent», va apuntar quan ja tots els alts dirigents d’Unides Podem havien parlat. En el seu entorn afirmen que aquest serà el ‘modus operandi’ habitual: el protagonisme serà per als membres en actiu del partit i, després, Iglesias reblarà els missatges principals.

Tot i així, i a risc de tibar la coalició amb el PSOE, a les files d’Unides Podem veuen en Iglesias l’oportunitat de tenir un portaveu de primera categoria que pugui anar més enllà en les seves crítiques als socialistes que els ministres morats.