Ministra d’Igualtat

Irene Montero compara l’opressió masclista a l’Afganistan i Espanya

Considera que totes dues són «societats patriarcals» i que són necessàries aliances

Irene Montero compara l’opressió masclista a l’Afganistan i Espanya
2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha assenyalat aquest dilluns que «totes les cultures i religions» tenen maneres «d’oprimir les dones» i «disciplinar el seu cos» amb «diferents nivells de duresa». «Passa a l’Afganistan, amb el dret a l’accés a una feina, a l’educació i a la salut, però també passa a Espanya amb taxes intolerables d’assassinats per violència masclista», ha declarat.

En una entrevista a Radiocable, recollida per Europa Press, Montero ha sigut preguntada per la situació de pèrdua de drets de les dones afganeses i les similituds amb algunes situacions que es plantegen a Espanya.

La titular d’Igualtat ha insistit que a Espanya «encara es comptabilitzen» els assassinats masclistes en el marc de la parella quan «també hi ha feminicidis» en què els assassins no tenen relació sentimental amb la víctima. En aquest sentit, s’ha referit a les taxes de violacions i violència sexual al país que estan «normalitzades».

«Totes vivim en societats patriarcals», ha insistit, per assenyalar que «la clau no està a fer una mena de competició o rànquing per veure qui és més masclista». Segons el seu parer, la solució està a fer «aliances» feministes «entre els projectes de resistència i emancipació» entre les diferents cultures i països «per acabar amb el patriarcat».

Debat sobre el vel

En aquest sentit, ha assenyalat que els drets de les dones també estan en perill en el context europeu. Així, recorda la sortida de Turquia del Conveni d’Istanbul sobre la violència contra la dona fa uns mesos i ha advertit que hi ha països europeus, com Polònia i Hongria, que han amenaçat d’anar-se’n. Els retrocessos en aquests països, ha indicat, «també poden passar a Espanya».

Notícies relacionades

Preguntada per un possible debat sobre l’ús del vel o el burca, Montero ha apuntat que «la prohibició no és la solució» i crida a incloure en aquest debat les dones que porten aquestes peces de roba. «Aquest debat no es pot tenir sense aquestes veus». Tot i així, ha assenyalat les conseqüències negatives que, segons el seu parer, el «vel integral» té per a «la salut de la dona».

Arrimadas li demana que retiri les seves paraules

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha qualificat de «barbaritat intolerable» les paraules de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, sobre la situació de les dones a l’Afganistan i Espanya. Considera que ha ofès tant les afganeses com la democràcia espanyola, i per això li ha exigit que retiri el que ha dit i demani perdó. «Espanya és un dels millors països del món per néixer dona. Irene Montero és molt afortunada de ser espanyola i aquestes paraules són una barbaritat intolerable. Les ha de retirar i demanar disculpes per ofendre les dones afganeses i la nostra democràcia», ha escrit Arrimadas en un missatge en el seu compte de Twitter.