100 dies de Govern

L’oposició suspèn Aragonès per la falta de pressupostos i d’un pla de xoc social

  • El PSC, els comuns, Cs i PP també censuren la divisió entre ERC i JxCat

L’oposició suspèn Aragonès per la falta de pressupostos i d’un pla de xoc social

EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits de l’oposició al Govern independentistes assenyalen arguments semblants per suspendre l’Executiu que presideix Pere Aragonès als 100 dies de l’inici de la seva etapa. La renúncia a presentar uns pressupostos per al 2021, la falta d’un pla de xoc social contra els estralls de la pandèmia i la falta de cohesió entre ERC i JxCat són algunes de les respostes que els representants de PSC, comuns, Cs i PP donen quan se’ls pregunta per aquest inici de legislatura.

PSC

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, afirma que el seu partit està «decebut» amb el Govern per començar perquè «no van ser capaços de presentar uns pressupostos per al 2021, una cosa greu en aquests moments de reactivació econòmica».

A més, els socialistes troben a faltar un pla de xoc social. «Allà es veu la falta d’ambició d’un Govern que diu que és d’esquerres», afirma Romero.

La número dos de Salvador Illa també es queixa que Aragonès s’hagi «arraconat» renunciant a anar a la conferència de presidents autonòmics, i que el Govern no hagi sigut «capaç de posar en marxa una taula de diàleg entre partits catalans» prèvia a la reunió entre governs que se celebrarà al setembre.

«És un inici de legislatura dolent, poc valent. Suposem que les discrepàncies en el Govern, en temes com l’ampliació de l’aeroport, fan que hi hagi dificultats, però això no és excusa perquè no donin solucions», resumeix Romero.

En Comú Podem 

David Cid, portaveu d’En Comú Podem al Parlament, es queixa que el Govern hagi començat la legislatura «a mig gas», amb només un projecte de llei fins al moment. Coincideix amb el PSC al lamentar la falta de pla de xoc social, que «ni hi és ni se l’espera», però es desmarca dels socialistes en la seva postura sobre el Prat. «Som molt crítics amb els incompliments respecte a la transició ecològica que va prometre Aragonès. Els seus grans projectes són l’ampliació de l’aeroport, els Jocs Olímpics i el Hard Rock», remarca.

Segons la seva opinió, «el Govern neix esgotat», en part també per les «diferències clares de fons» que hi ha entre ERC i JxCat. «Fa la sensació que no tenen un projecte compartit», assegura.

Ciutadans

Notícies relacionades

El líder de Ciutadans en el Parlament, Carlos Carrizosa, no veu «diferències substancials entre els últims 100 dies de Quim Torra i els primers 100 dies d’Aragonès». Ho diu perquè, segons la seva opinió, Catalunya no ha «sortit de la decadència» i el Govern «viu ancorat en la confrontació». A més, Carrizosa és escèptic respecte a la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat que es posarà en marxa al setembre. «La suposada distensió ja l’hem vist moltes altres vegades i ja sabem com acaba, igual que les altres vegades», afirma.

PP

El president del PP català, Alejandro Fernández, critica també que s’estigui afrontant la crisi «amb un pressupost anterior a la pandèmia, i sense recolzaments per aprovar-ne un de nou». «Aquests 100 dies només han servit per demostrar que l’acord amb JxCat continua sent inviable», afegeix. A més, Fernández creu que Aragonès no té les mans lliures: «Malgrat algun gest de certa normalització institucional, continua amb una una doble tutela que l’inhabilita: Junqueras i Waterloo. Se’l percep feble i dubitatiu».