Després de l’estiu

PSOE i Podem reprendran la negociació pressupostària en un clima d’alta tensió

  • Socialistes i morats han xocat en les últimes setmanes pel preu de la llum i l’enviament de menors al Marroc

  • Sánchez i Díaz seran els encarregats de resoldre les discrepàncies que sorgeixin en la primera fase del diàleg

PSOE i Podem reprendran la negociació pressupostària en un clima d’alta tensió

Efe / Javier Lizón

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’aturada estiuenca sol calmar els ànims, tot i que al Govern sembla que ha tingut l’efecte contrari. El període estival no ha assentat bé a la salut de la coalició, que tornarà a la feina la setmana que ve amb més esquerdes que amb les que se’n van anar. En aquest clima d’alta tensió, els negociadors del PSOE i d’Unides Podem reprendran la negociació pressupostària, conscients que per davant falten encara alguns sots per superar. Unes dificultats finals que quedaran en mans de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz.

Fa un mes, la vicepresidenta segona i líder dels morats va revelar que les converses per configurar els comptes públics de 2022 ja havien començat. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, van ser els encarregats de donar el tret de sortida a les negociacions. Des d’aleshores, la relació entre els dos socis de Govern s’ha deteriorat.

En tan sols unes setmanes, socialistes i morats han protagonitzat mitja dotzena de xocs, alguns bastant intensos. L’acord al qual va arribar el Govern amb la Generalitat per ampliar l’aeroport del Prat no va assentar gaire bé a Unides Podem pel seu impacte ambiental. A aquest primer frec se sumen la contínua disputa per les mesures per pal·liar la incessant pujada del preu de la llum –Podem amenaça amb mobilitzacions als carrers– i la devolució de menors al Marroc. Les discrepàncies sobre aquest últim assumpte han provocat veritables tensions al si de l’Executiu, amb intercanvi de cartes i acusacions creuades.

Nous interlocutors

Amb aquests focus de tensió encara latents, el Govern al complet tornarà a treballar la setmana que ve després d’interrompre la seva activitat després de la reunió del Consell de Ministres el 3 d’agost. Serà llavors quan es reactivaran les negociacions entre socialistes i morats per continuar definint els Pressupostos per a l’any vinent. No obstant, segons fonts coneixedores de les converses, els dos equips han estat intercanviat documents al llarg de les últimes setmanes.

A aquesta primera fase de les negociacions entre Montero i Álvarez s’ha afegit el cap de Gabinet de Díaz, Josep Vendrell. La líder de l’espai d’Unides Podem ha volgut que un dels seus col·laboradors més directes sigui també present en totes les reunions per reportar-li els avenços. Fonts pròximes a la vicepresidenta segona assenyalen que finalment serà ella qui tancarà amb Sánchez qualsevol escull que pugui sorgir, una prerrogativa que va heretar després de la sortida de Pablo Iglesias del Govern.

Possibles discrepàncies

La intenció de l’Executiu és negociar primer entre ells uns comptes públics expansius, en la línia de les de l’any passat, que es vegin reforçats amb els fons europeus (dimarts van arribar els primers 9.000 milions d’euros) i que resultin atractives per als seus socis al Congrés. Amb Cs autoeliminat de l’equació per aprovar els Pressupostos, fonts del Govern assenyalen que Sánchez ja mira cap als 189 ‘sís’ que van permetre tirar endavant els comptes de 2021: als del grup socialista (120) i d’Unides Podem (35) es van sumar els d’ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5), PdeCat (4), Més País (2), Compromís (1), Nova Canàries (1), PRC (1) i Terol Existeix (1).

Notícies relacionades

No obstant, abans de presentar cap projecte als aliats al Congrés, els dos socis del Govern hauran d’arribar a diversos acords. Fonts d’Unides Podem assenyalen que acudiran a la negociació «sense línies vermelles», però que exigiran que es vagi complint l’acord de coalició, sobretot en matèria de fiscalitat. Els morats s’aferren a l’acord internacional d’establir un tipus mínim del 15% a les grans socials per pressionar el PSOE cap a una reforma fiscal. Montero, per la seva part, no sembla que estigui disposada a cedir.

Aquest no és l’únic tema en el qual es podria encallar el diàleg. En els Pressupostos, més enllà de comprendre les partides monetàries, es poden incloure mesures d’una altra índole. Unides Podem està disposat a intentar introduir iniciatives per pal·liar els preus de la llum i dels lloguers, una batalla que fa mesos que disputen a l’Executiu i que, de moment, no sembla que tingui solució a la vista.