Balanç del curs polític

El PSC busca mantenir l’impuls de l’‘efecte Illa’

Els socialistes arriben a l’agost com a primer partit del Parlament i obsessionats perquè se’ls visibilitzi com a alternativa de govern

El PSC busca mantenir l’impuls de l’‘efecte Illa’
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC va començar l’any 2021 sent el quart partit del Parlament i ho acabarà sent el primer. Els dirigents de la formació procuren no oblidar aquesta dada quan analitzen on són ara i, sobretot, quins són els objectius d’ara endavant. Els socialistes catalans segueixen en l’oposició, però les seves perspectives són molt diferents de les de fa uns mesos.

La irrupció de Salvador Illa com a candidat a les eleccions catalanes de febrer va canviar l’ànim d’una formació acostumada en els últims anys a no aspirar a tornar al poder. Ara, l’exministre de Sanitat intenta no perdre l’impuls i per això ha creat un «Govern alternatiu» a l’independentista.

Aquest executiu a l’ombra, que ja s’ha reunit en diverses ocasions abans de l’aturada estiuenca, busca posar en relleu que «existeix una manera diferent de fer les coses» que la d’ERC i JxCat. L’obsessió d’Illa és que els ciutadans vegin el PSC com una alternativa «real» de govern i per això posa l’accent en la importància d’ocupar-se de la «política real» davant el simbolisme que va dominar l’etapa de Quim Torra a la Generalitat. Illa sempre parla de fer una oposició «contundent però constructiva».

El líder del PSC al Parlament –el comandament orgànic el continua ostentant l’ara ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta– allarga la mà a Pere Aragonès en temes com l’ampliació de l’aeroport del Prat. Alhora, vol col·locar els socialistes com a alternativa clara al nacionalisme: abans de l’estiu, ja va insistir sense gaire èxit que el president ha de portar a la taula de diàleg amb el Govern no només les propostes independentistes, sinó també les de l’oposició.

«Necessitem demostrar que la cooperació, no la confrontació, han permès superar aquesta etapa de ruptura emocional interna i de paràlisi», resumeix un dirigent del PSC.

La resta de partits de l’oposició també aprofiten l’estiu per agafar forces i reorganitzar-se. Els comuns han vist a l’ampliació de l’aeroport del Prat una oportunitat per reivindicar-se com a alternativa ecologista. El problema és que es tornen a trobar, com ja els ha passat en altres ocasions en els últims mesos, amb crítiques per compatibilitzar aquest rebuig amb la seva presència en el Govern d’Espanya, que recolza el projecte.

Notícies relacionades

Cs i PP, en crisi

Fa mesos que Ciutadans, que va perdre en les eleccions 30 diputats dels 36 amb els quals va obtenir la victòria el 2017, i el PP, que només té tres representants a la Cambra, pensen què fer per revertir la tendència. Davant aquesta decadència, els 11 diputats de Vox, quarta força política de la Cambra, adquireixen matisos inquietants. De moment, no obstant, el partit ultra no ha pogut treure gaire partit del seu resultat electoral, en part per l’acord al qual van arribar les altres formacions per frenar-los el pas, i el seu pas per la Cambra ha sigut fins ara poc lluït.