Crítiques després de la reunió

El PP veu favoritisme del Govern cap a Catalunya

  • La dreta alerta d’una «agenda oculta» entre Sánchez i Aragonès

El PP veu favoritisme del Govern cap a Catalunya

laSexta Noche

3
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns el PP i Cs van carregar amb duresa contra la reunió de la comissió bilateral entre el Govern i la Generalitat. Els dos partits van utilitzar arguments semblants: segons la seva opinió, l’Executiu de Pedro Sánchez està donant un tracte de favor a Catalunya comparat amb altres comunitats.

El vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Pablo Montesinos, va alertar sobre una «agenda oculta» global que estarien negociant Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En aquest context, el dirigent popular va afirmar que la comissió bilateral és «un insult als espanyols».

En una entrevista a RNE, Montesinos va assegurar que aquesta trobada posa de manifest que Sánchez viu al «món al revés». «Amb ell la lleialtat es castiga i la deslleialtat es premia», va afirmar. També va assegurar que Aragonès va faltar «al respecte a tots els seus homòlegs» amb la seva absència en la conferència de presidents de la setmana passada. «Deixa clars els seus objectius, vol un referèndum il·legal que trenqui la igualtat dels espanyols. ¿I en vista d’això què fa Sánchez? El que fa és premiar-los», va dir.

El vicesecretari del PP, que va carregar contra Sánchez per sotmetre la seva «voluntat» als independentistes per seguir a Moncloa, creu que la comissió bilateral evidencia l’«Espanya multinivell» del cap de l’Executiu, que consisteix a «dividir entre espanyols de primera i segona».

«Desballestar» l’Estat

Montesinos va insistir que el que hauria de fer Sánchez és «reforçar l’Estat i no desballestar-lo». En aquesta línia, va recordar que el líder del PP, Pablo Casado, ha ofert en repetides ocasions al president del Govern un pacte per enfortir les institucions.

Els populars no creuen que els independentistes estiguin disposats a renunciar a les seves pretensions després de l’acostament entre la Generalitat i el Govern. «Si haguessin volgut contribuir haurien acudit a la Conferència de Presidents», va dir Montesinos.

El vicesecretari del PP va reconèixer que «s’ha de dialogar i negociar» amb totes les comunitats autònomes, però sempre «amb lleialtat» i, precisament, en el marc ja establert. «El representant català va plantar tothom i en aquesta conferència vam veure que Sánchez només volia la foto i pràcticament res més», va afirmar.

Finalment, i després d’insistir en què «no ha lloc» a la bilateral, Montesinos va advertir sobre l’«agenda oculta» entre Sánchez i Aragonès. «Hem pogut comprovar que Sánchez deia que ‘referèndum no’, però només uns dies després membres del seu Govern deien ‘referèndum potser’. És el president qui ha de donar moltes explicacions», va dir.

Cs parla de «deslleialtat»

En una línia similar, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, va dir que després de la comissió bilateral el Govern «seguirà amb la seva deslleialtat» i sense intenció «de parlar dels problemes reals dels catalans».

En declaracions als mitjans abans de la trobada, Martín Blanco va destacar que «d’entrada» la reunió per als taronges «és anòmala», ja que el que hauria de fer el president de la Generalitat, Pere Aragonès, és anar als «òrgans multilaterals» com la conferència de presidents «tant que s’omplen la boca de parlar d’Estat federal».

«Es resisteix a anar a aquests òrgans amb altres comunitats autònomes, menyspreant-les i amb pretensió de superioritat respecte a la resta d’espanyols», va afirmar el diputat de Cs, que va qualificar d’«inadmissible» l’actitud de la Generalitat.

Notícies relacionades

Martín Blanco també va mostrar el seu neguit perquè no existeixi «lleialtat» de la Generalitat ni amb les institucions ni amb «el conjunt dels catalans», però també perquè el Govern «posi per davant els interessos generals als privilegis dels polítics independentistes».

També va opinar que l’executiu de Pedro Sánchez «no està a l’altura» i es deixa «fer» xantatge pels «separatistes» en vista de «suposats greuges», com, segons ell, ja han fet anteriorment altres Governs.