Memòria històrica

El Govern central entrega als municipis les seves ajudes per exhumar fosses del franquisme

L’FEMP obre un termini fins al 10 de setembre per a la presentació de sol·licituds

Treballs d’exhumació a la fossa comuna de la Sierra de La Pedraja.

Treballs d’exhumació a la fossa comuna de la Sierra de La Pedraja. / SERGI BERNAL

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Govern central desplega aquest cap de setmana un dels seus programes d’ajudes per localitzar i rescatar restes d’afusellats a la Guerra Civil i la dictadura. L’objectiu és primar aquelles fosses comunes de grans proporcions, que es trobin en llocs no habilitats com cementiris o que corrin risc de desaparició per, entre altres raons, actuacions urbanístiques.

Aquest diumenge comença a córrer el termini per a l’obtenció d’ajudes estatals per a la localització i obertura de fosses comunes del franquisme per part dels municipis i les diputacions provincials. El Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica ha confirmat aquest dissabte l’entrega de la subvenció d’un milió d’euros que tenia acordada amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per trobar i exhumar restes d’assassinats per la repressió franquista per tot Espanya.

Els fons es concedeixen per resolució firmada pel secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, el 7 de juliol passat. L’FEMP ha obert ja un termini fins al pròxim 10 de setembre perquè els ajuntaments, diputacions i consells insulars presentin les seves sol·licituds. La primera condició és que els treballs es desenvolupin entre aquest 1 d’agost i el 31 de maig del 2022, així com seguir el ‘Protocol d’actuació en exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura’, previst en el desenvolupament de l’actual llei de memòria històrica, així com les normes particulars de cada comunitat autònoma.

Objectiu: 500 fosses

El barem de concessió d’ajudes contempla també el fet que estiguin ja en procés els treballs i amb el final garantit, o que estiguin cofinançats per l’entitat local, o aquells en què es concerten per a l’exhumació dos o més ajuntaments. Cada ajuda no podrà excedir de 50.000 euros, però podrà ser compatible amb altres subvencions nacionals, autonòmiques o internacionals.

Amb la concessió d’aquestes ajudes, l’Executiu impulsa el seu pla quadriennal d’exhumacions. Fonts governamentals pròximes al procés xifren en 500 tombes l’objectiu final que s’ha posat per al pla la secretaria d’Estat. Els assessors del Govern central en matèria de Memòria Democràtica calculen que encara queden entre 20.000 i 25.000 cossos rescatables d’assassinats en fosses comunes per tot el país.

Notícies relacionades

Una ajuda de 750.000 euros concedida a l’FEMP el 2020 va propiciar l’arrencada de 92 actuacions, segons ha informat Presidència. Entre els treballs que poden ser objecte de l’ajuda no hi ha només l’activitat documental de localització, l’arqueològica d’exhumació i la mèdica d’identificació de les restes mortals; també una tasca més política i didàctica: els treballs de dignificació dels paratges on van ser enterrades les víctimes, per convertir-los en els anomenats «llocs de memòria».

La dignificació o resignificació de llocs on van tenir lloc les tragèdies de la guerra i la dictadura està contemplada a la nova llei de memòria democràtica que el Govern central ha aprovat aquest mes de juliol per a la seva remissió a tràmit parlamentari. La voluntat que hi ha subjacent és el «dret a la veritat» de les víctimes com un dels principis inspiradors de la llei. En aquest dret hi ha el fet que se’n divulguin els noms i les circumstàncies en què els van treure la vida.