Balanç del curs polític

Sánchez ven optimisme i situa el PP en la ‘crispació’ i el bloqueig

  • El president remarca que el seu Govern ja ha complert el 32,8% dels 1.463 compromisos adquirits en un balanç en el qual gairebé no apareix Catalunya

  • «Després d’un temps molt dur, toca escollir entre recuperació i crispació i el Govern ja ha triat», remarca, emplaçant el PP a renovar els òrgans

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Una idea pesa al cap del president i del seu Govern: cal centrar-se en la reactivació econòmica, en l’èxit de la vacunació (en la qual Espanya és «medalla d’or»), en l’«esperança», a pensar que el més dur ja ha passat, que «junts hem patit i junts viurem la recuperació, sense deixar ningú enrere». Pedro Sánchez vol que, en la «nova etapa» que va obrir amb la remodelació del seu Govern, calin els missatges positius en la ciutadania. Que el seu Executiu s’identifiqui amb el de la tornada progressiva a la normalitat, sobre bases més sòlides, davant una oposició «destructiva» que no té «lloc», que és negativa, que pinta una Espanya en blanc i negre i que es rebel·la contra la seva «obligació» de complir la Constitució i renovar les institucions.

Aquests missatges van impregnar la compareixença de Sánchez de final de curs polític, abans de l’aturada d’estiu. Una roda de premsa curta, de menys d’una hora, més «política i executiva» que en altres ocasions, com deien al seu equip. Triomfalista –tot i que en això no va innovar respecte als seus antecessors en el càrrec–, sense autocrítica. Sense baixar tant al detall, però amb molts dubtes encara en l’aire. El cap de l’Executiu va presentar el seu informe de rendició de comptes de l’últim semestre, amb el qual pretenia demostrar que el seu Govern «avança» en el full de ruta i «compleix» les seves promeses. A 30 de juny, va dir, dels 1.463 compromisos activats (225 més que el desembre passat, perquè s’han incorporat mesures del pla de recuperació i noves mesures avançades per membres del seu Gabinet), el 93,8% ja han iniciat el seu camí. A 30 de juny, l’Executiu va afirmar que havia complert el 32,8% dels compromisos i preveu que per a finals d’any se n’hagin conclòs el 38,2%.

Ja en aquest punt el president va enviar el primer missatge amb què buscava mantenir distàncies amb la dreta: després de 18 mesos durs de pandèmia i davant la fase de recuperació que s’inaugura «a tots els nivells», ara que arriba l’oportunitat de «collir els fruits» i de començar a escriure un nou capítol de la història d’Espanya, cada formació haurà de decidir si «avançar o bloquejar el desig majoritari de la societat espanyola d’avançar». «I si algú vol instal·lar-se en la negativitat, en el pessimisme i en la confrontació, no trobaran el Govern», va reblar, marcant el terreny de joc. Igual que havia fet durant el seu viatge als EUA la setmana passada.

El líder socialista refusa el xoc, de manera deliberada. Pinta un escenari de joc gairebé de bons i dolents. «El Govern treballa per l’esperança, l’entesa i la recuperació econòmica i social. Després d’un temps molt dur, toca escollir entre recuperació i crispació i el Govern ja ha triat». Va ubicar el PP al segon bàndol, per descart.

Diàleg com a «valor en si mateix»

Sánchez pintava així una oposició decadent que no creu en les possibilitats de reactivació econòmica. Però també incomplidora amb l’encàrrec que la Carta Magna fa als partits. Quan se li va preguntar per la renovació dels òrgans constitucionals, va recordar que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) acumula 968 dies de bloqueig. Paràlisi que pateixen també el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes. En línia amb el que va manifestar divendres passat des de Palo Alto, a Califòrnia, va remarcar que només demana l’oposició que «compleixi», que fa «tres anys que l’Executiu allarga la mà» per propiciar el relleu, sense èxit. Però no hi ha alternativa, perquè no té previst impulsar cap reforma legal per forçar la renovació. «Que el PP compleixi la Constitució depèn del PP, no del Govern», va concloure.

Notícies relacionades

I abans les crítiques que la formació de Pablo Casado està llençant aquests dies contra l’organització de la Conferència de Presidents, que se celebrarà el 30 de juliol a Salamanca, Sánchez va reivindicar que de les 24 cimeres com aquestes que s’han celebrat des de la seva creació el 2004, 18 han tingut lloc sota el seu mandat, la majoria durant el confinament. Va remarcar que el diàleg és «un valor en si mateix» i que hi ha «motius i arguments de sobra» per defensar aquestes trobades.

I més encara el d’aquest divendres, va dir, en el qual s’abordaran qüestions capitals com l’evolució de la pandèmia i de la vacunació i el repartiment dels fons europeus. Llavors va reclamar als barons populars que utilitzin aquest fòrum per al «diàleg i no per a la lluita partidista», que, segons el seu parer «no entendria la ciutadania». «Hem de remar tots junts», perquè una de les lliçons que ha deixat la Covid és la necessitat d’«unitat». «Una oposició destructiva» en un moment «inèdit» com l’actual «no té lloc, no hi ha espai per a ella». «El Govern ha optat per la recuperació i la trobada –va reiterar–, per treballar tots junts, no ens quedarem ancorats en la confrontació i la crispació i en l’oposició destructiva».