Catalunya no hi va

Les comunitats demanen obrir el debat del finançament autonòmic en la Conferència de Presidents

Segueix en l’aire la presència d’Urkullu i Ayuso anuncia que serà l’última a què anirà fins que s’ajustin a reglament

saludi ayuso

saludi ayuso

4
Es llegeix en minuts

Diverses comunitats autònomes volen aprofitar la Conferència de Presidents que se celebra aquest divendres a Salamanca per plantejar davant el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, el debat sobre la reforma del model de finançament autonòmic. De fet, les autonomies estan dividides en almenys dos blocs: les que defensen que s’atengui el cost de la prestació de serveis per habitant i les que reivindiquen que sigui el criteri poblacional el que prevalgui.

Així, els mandataris autonòmics pretenen obrir aquest debat en la Conferència de Presidents a què ha rebutjat anar el cap de l’Executiu català, Pere Aragonès, i encara està en l’aire la presència del ‘lehendakari’ basc, Íñigo Urkullu. Aragonés ja va anunciar la seva negativa a anar a la conferència malgrat que l’hi va demanar expressament Sánchez en la reunió que van mantenir fa unes setmanes al palau de la Moncloa. On sí que acudirà el Govern català serà a la Comissió Bilateral amb l’Executiu central que se celebrarà a Madrid el 2 d’agost, tot just tres dies després d’aquesta reunió amb la resta de mandataris autonòmics.

En qualsevol cas, al llarg d’aquestes setmanes les autonomies han tornat a reivindicar la reforma del model de finançament autonòmic enmig de la polèmica per la intenció de Catalunya d’abordar aquesta qüestió en la Taula de Diàleg amb el Govern. Així, Andalusia i el País Valencià van mantenir la setmana passada una reunió amb què pretenen buscar un front comú amb Múrcia i Castella-la Manxa per plantejar una proposta de reforma del model de finançament autonòmic al Ministeri d’Hisenda.

D’altra banda, el president d’Aragó, Javier Lambán, ha reconegut que hi ha contactes entre comunitats autònomes per anar amb posicions compartides en el tema del finançament. Sobre això, s’ha referit a la Declaració de Saragossa del setembrel del 2018, subscrita per diverses autonomies amb problemes de despoblació, i que és un «document molt potent per fer milles»: «Aragó està alineat amb els que comparteixen els nostres problemes i no la nostra ideologia».

Fons europeus

El president del Govern va anunciar la celebració d’aquest òrgan de reunió amb els mandataris autonòmics, que es portava sense convocar des del 26 d’octubre del 2020, amb la intenció d’abordar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i l’arribada dels fons europeus. Les comunitats autònomes ja han anat avançant al llarg d’aquesta setmana el que plantejaran a Sánchez en aquesta Conferència de Presidents, i a més d’obrir el debat sobre el finançament autonòmic, els mandataris defensaran els seus projectes per a la recepció d’aquests fons europeus.

En aquest context, Lambán traslladarà que «és l’hora de les comunitats autònomes que defensen la unitat d’Espanya». «Hi ha qui té una prevenció, no sé si excessiva o encertada, sobre que els fons europeus poden anar a parar al País Basc i Catalunya que, secularment, han rebut més aportacions de fons i atenció per part de l’Estat. Crec que ha arribat l’hora de les altres comunitats autònomes que conformen la resta d’Espanya», ha remarcat.

Un altre dels punts que s’abordarà serà la situació epidemiològica d’Espanya i la campanya de vacunació. Així, autonomies com La Rioja, Astúries, Andalusia o el País Valencià ja han avançat la seva predisposició a parlar sobre aquestes qüestions.

Ayuso amenaça de no anar-hi més

Aquesta Conferència de Presidents se celebrarà entre les queixes d’algunes comunitats autònomes per no especificar cap contingut de la reunió. Segons fonts autonòmiques, el Govern va remetre un breu correu electrònic en què només indicava el dia de la reunió i el lloc. A més, aquestes mateixes fonts especifiquen que els presidents autonòmics disposaran d’un breu espai de temps de paraula per plantejar la seva exposició. Davant això, el Govern ja ha remès un correu en què explica l’ordre del dia d’aquesta conferència.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que aquesta Conferència de Presidents serà l’última a què vagi fins que aquestes trobades es comencin a «ajustar a reglament». Segons ha assegurat, aquests espais s’haurien de convocar amb un mínim 20 dies d’antelació i un ordre del dia fixat anteriorment i debatut abans de reunir-se. «Des de fa 17 reunions això no s’ha complert (...) Anirem a la de la setmana vinent perquè ens hi hem compromès, però s’han de fer bé. Mentre aquestes conferències no es programin i no es tractin d’acord amb el reglament no seguirem anant-hi», ha acabat dient.

Per la seva banda, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat aquest dijous que veu «bastant raonables» les crítiques i peticions d’altres dirigents autonòmics que han posat el focus en què la Conferència de Presidents convocada per al 30 de juliol a Salamanca no s’ajusta a la normativa d’aquesta mena de cites. «No és una Conferència de Presidents, és una reunió de presidents convocats pel president del Govern, a què anem per lleialtat institucional i responsabilitat», ha sentenciat Feijóo recordant que aquest tipus de cimeres tenen un reglament específic aprovat al Senat.