PSOE

Sánchez sospesa que Lastra deixi la representació per bolcar-se en el partit

El PSOE presenta dissabte la ponència marc del seu pròxim congrés federal, que pretendrà reforçar la mobilització de cara a les eleccions

Sánchez sospesa que Lastra deixi la representació per bolcar-se en el partit
2
Es llegeix en minuts

L’asturiana Adriana Lastra podria acabar assumint després del congrés federal el comandament total del PSOE amb la comesa de mantenir greixat el partit per a les pròximes eleccions autonòmiques i generals. A canvi, quedaria alliberada de les funcions com a portaveu al Congrés i tindria sobre les seves espatlles la tutela ferma de l’organització, que fins ara havia descansat de manera més autònoma en José Luis Ábalos. Aquesta és una de les hipòtesis que circulen entre dirigents del PSOE, si bé el cert és que ningú coneix quins plans té Pedro Sánchez davant el procés de rearmament del partit que s’espera després del congrés federal. Si alguna cosa ha demostrat Sánchez després de l’última reorganització del seu gabinet és la seva capacitat per sorprendre tothom i fins i tot prescindir dels seus més pròxims per perseguir els objectius que considera més immediats.

Les eleccions de Madrid van marcar un abans i un després en la percepció de Pedro Sánchez sobre la fortalesa exclusiva de l’acció de govern a l’hora de guanyar a les urnes. Precisament, la victòria devastadora de la popular Isabel Díaz Ayuso va obrir al PSOE una crisi: no n’hi ha prou, com considerava l’excap de gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, amb els missatges de l’Executiu, sinó que la mobilització del partit és essencial.

Gran part dels líders territorials del PSOE interpreten, precisament, que alguns nomenaments de Pedro Sánchez en el nou Consell de Ministres pretenen establir nous lideratges autonòmics de cara a les pròximes eleccions. Amb aquesta mirada posada en les cites electorals que venen, la capacitat de mobilització del partit es converteix en un element clau.

Notícies relacionades

Adriana Lastra, una de les persones més pròximes a Pedro Sánchez i que va formar part del nucli dur que va animar l’avui President a reprendre la batalla pel control del partit després d’haver dimitit, ha sobreviscut a la remodelació que ha portat a terme el líder socialista, si bé se centrava únicament en el Govern. Però després de la inesperada sortida d’Ábalos, Adriana Lastra té el camí lliure per convertir-se en qui prengui plenament el timó del partit per tenir-lo a punt en les pròximes eleccions.

En mitjans socialistes s’especula amb la possibilitat que després del congrés federal Pedro Sánchez, la ponència marc del qual es presenta avui, executi també una reorganització de les representacions en el Congrés i el Senat per afrontar la segona meitat del mandat, i que Adriana Lastra surti reforçada internament com el referent del partit. A aquesta hipòtesi contribueix la substitució pendent de Rafael Simancas com a secretari del grup socialista al Congrés i la necessitat de designar portaveu al Senat després del salt d’Ander Gil a la presidència de la Cambra Alta en substitució de Pilar Llop, nova ministra de Justícia. En tot cas, les incògnites no s’aclariran fins després del congrés federal, previst per als dies 15, 16 i 17 d’octubre a València.