Decret llei

La fi de la mascareta a l’exterior arriba aquest dimecres al Congrés

El debat i la votació es produeix enmig d’una nova polèmica per la cinquena onada, quan algunes veus s’alcen per demanar que torni a ser obligatòria en qualsevol circumstància

.

. / JORDI COTRINA (EPC)

4
Es llegeix en minuts
EFE

La fi de les mascaretes a l’aire lliure arriba avui al Congrés, que ha de ratificar el decret llei que des del passat 26 de juny va eliminar l’obligatorietat d’utilitzar-les a l’exterior quan hi hagi una distància de seguretat de metre i mig.

El debat i la votació es produeix enmig d’una nova polèmica per la cinquena onada, quan algunes veus s’alcen per demanar que torni a ser obligatòria en qualsevol circumstància davant una incidència que ha escalat fins als 622,4 casos, amb peticions de tocs de queda i noves restriccions en gairebé totes les comunitats autònomes.

De fet, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que defensarà el decret a la tribuna durant aquesta sessió extraordinària de Ple, insistirà que la regla general és que les mascaretes segueixen sent obligatòries i que «només en supòsits molt determinats deixen de ser-ho», com ha vecordar en el final del Consell Interterritorial d’ahir.

El Govern insta a fer complir la norma i portar mascareta quan no hi ha distància de seguretat a l’exterior i respon així al ‘lehendakari’ basc, Iñigo Urkullu, que ha enviat una carta al president del Govern per demanar-li que torni a ser obligatòria.

La Junta d’Andalusia també ha insistit en la necessitat d’utilitzar aquesta mesura de protecció, després que el Govern balear recomanés dilluns que s’utilitzi en qualsevol circumstància.

Tot i que el decret llei serà convalidat amb prou majoria, alguns socis parlamentaris de Pedro Sánchez han recordat que el primer és la salut, tot i que calgui fer marxa enrere en algunes mesures.

ERC encara no ha avançat el seu posicionament, però el seu portaveu, Gabriel Rufián, recordava ahir les dures mesures restrictives que havia adoptat el Govern de la Generalitat de Catalunya per salvar vides.

El PNB i EH Bildu continuen reclamant més seguretat jurídica, «suficient» per poder limitar la mobilitat nocturna i el nombre de persones per reunió –assenyala el ‘lehendakari’ basc–, mentre el PDECat, que votarà a favor del decret, incideix en la necessitat d’una Llei de Pandèmies, com també demana el PP.

Els quatre diputats de JxCat també es posicionaran a favor de convalidar el decret que flexibilitza l’ús de la mascareta; igual com Més País i Compromís, malgrat que el portaveu valencià Joan Baldoví creu que la desescalada es va fer massa aviat.

D’altra banda, la CUP encara no té la posició definida sobre aquest decret tot i que el diputat Albert Botran ha recordat que moltes evidències científiques demostren que a l’exterior la mascareta no és el mecanisme necessari per prevenir els contagis i veu més necessàries mesures pedagògiques per prevenir.

Però el Ple del Congrés també vota avui la convalidació de tres decrets més: el vinculat als interins; el que ha reduït l’IVA de la llum del 21% al 10% de manera temporal per als petits consumidors i el que contempla la garantia que dona cobertura a l’acord entre l’Estat i la baronessa Carmen Thyssen-Bornemiza per a un nou contracte de lloguer de les seves 425 obres durant 15 anys.

I de totes les votacions la més difícil serà la que regula la temporalitat en el sector públic i que no té el vistiplau ni de la dreta, ni dels socis de Govern ni dels partits independentistes catalans com JxCat, el PDECat i la CUP.

De moment, els principals suports de Sánchez; ERC i EH Bildu, són favorables a deixar caure un decret que falla en «continguts i vulnera competències».

D’aquesta manera, Bildu ha avançat a EFE que si el decret es manté tal com està i no hi ha canvis hi votaran en contra, tot i que també deixen oberta la porta a poder convalidar-lo via projecte de llei –amb esmenes– sempre que hi hagi un «compromís clar de modificar-lo».

El Govern està negociant in extremis amb els seus socis, que a més es queixen que no se’ls ha trucat per consensuar la norma, i mentre ERC avisava ahir que la votació «fa mala pinta», el PDECat, JxCat, BNG i la CUP ja van anunciar que hi votaran en contra.

El PP i Ciutadans continuen analitzant el sentit del vot i la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que votaran amb «responsabilitat», segons considerin que és millor per als espanyols.

El cert és que CC també hi votarà en contra i Terol Existeix ha dit a EFE que es decanta per l’abstenció.

Tots aquests debats arriben després de la remodelació de l’Executiu i el canvi de nou ministres, cosa que ha portat el PP a demanar la compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, perquè en doni explicacions.

Notícies relacionades

Precisament, després d’aquest ple extraordinari es reunirà la Diputació Permanent que debatrà i votarà aquesta petició de compareixença i les d’una desena de ministres, així com les compareixences de la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, per explicar la pujada de la factura de la llum i la del director del Gabinet de la Presidència del Govern, Óscar López, com a responsable del Departament de Seguretat Nacional.

Entre les compareixences, els populars demanen la del nou ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, perquè aclareixi la posició d’Espanya davant la crisi de Cuba.