Últim tràmit

El Congrés aprova el final de les mascaretes en exteriors en plena cinquena onada

  • El PP insisteix a negociar una llei de pandèmies i Vox acusa el Govern central de voler tapar els indults amb aquesta iniciativa

El Congrés aprova el final de les mascaretes en exteriors en plena cinquena onada

JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La mascareta ja no és obligatòria en exteriors sempre que s’estigui a més d’1,5 metres de la resta de persones. El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimecres el reial decret llei que va implantar aquesta mesura als carrers ja el 26 de juny. L’últim tràmit d’aquesta iniciativa ha arribat en plena cinquena onada de contagis, amb una incidència de més de 600 casos en 14 dies per 100.000 habitants, i amb algunes comunitats autònomes sol·licitant als tribunals que els permetin el toc de queda i aprovant mesures més restrictives per frenar la transmissió.

ERC i el PNB, socis habituals del Govern de coalició PSOE-Podem, han donat una «abstenció crítica» perquè critiquen a l’Executiu que no negociï i actuï com si tingués majoria absoluta. Vox també s’ha abstingut perquè, segons la seva opinió, Moncloa ha aprovat la retirada de la mascareta per «tapar els indults» als dirigents de l’1-O.

«Missatge de falsa seguretat»

Notícies relacionades

El PP, però, ha votat en contra i ha tornat a demanar una llei de pandèmies per «facilitar la tasca de l’autoritat sanitària en la lluita contra la Covid» i no haver d’acudir a l’estat d’excepció que ha assenyalat el Tribunal Constitucional. Els populars consideren que la retirada de les mascaretes ha enviat un «missatge de falsa seguretat» que «ha contribuït» a l’arribada de la cinquena onada. El reial decret llei ha tirat endavant gràcies al recolzament dels diputats del PSOE, Podem, Ciutadans i Bildu.

La ministra de sanitat, Carolina Darias, encarregada de defensar el reial decret llei, ha defensat la iniciativa per l’«evidència científica» i per les dades de vacunació, amb el 51,3% de la població espanyola amb pauta completa. Es tracta d’una mesura, ha assenyalat, que apunta a la «recuperació de la vida normal abans que la pandèmia impactés de ple». «El debat no és si mascaretes si o mascaretes no. Continuen sent obligatòries al nostre país. Es tracta d’una mínima regulació», ha argumentat Darias, que ha insistit que el decret només eximeix la població de portar-les a l’exterior i quan es pugui mantenir una distància d’1,5 metres. Això és: en una terrassa d’un restaurant, si la separació no és suficient entre comensal i comensal, hauran de mantenir la mascareta col·locada quan no estiguin ingerint res.