El termini acaba dimecres

Els encausats pel Tribunal de Comptes presentaran garanties personals per intentar cobrir la fiança

Els encausats pel Tribunal de Comptes presentaran garanties personals per intentar cobrir la fiança

ACN / ANDREA ZAMORANO

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La majoria dels polítics catalans encausats pel Tribunal de Comptes per les despeses vinculades amb la internacionalització del procés presentaran en les pròximes hores garanties personals per cobrir la quantitat més elevada possible de la fiança de 5,42 milions d’euros que se’ls reclama. Aquests ex alts càrrecs del Govern posaran a disposició d’aquest òrgan béns i propietats i la seva defensa estudia també la possibilitat de presentar al·legacions, amb l’objectiu de guanyar temps.

Aquest moviment es produeix després que els encausats no hagin pogut obtenir liquiditat ni als bancs ni a través de l’Institut Català de Finances (ICF), al qual es van dirigir per acollir-se al Fons Complementari de Riscos que el Govern va crear per servir d’ajuda.

L’ICF és l’entitat que gestiona aquest fons de 10 milions d’euros creat per l’Executiu català. Inicialment, el mecanisme consistia en el fet que els afectats sol·licitessin l’ajuda a un banc, a què la Generalitat deixaria els diners a través d’aquest fons. D’aquesta manera, l’avalador no seria directament el Govern, sinó l’entitat bancària. Però l’Executiu català no ha trobat fins ara un banc disposat a concedir aquests avals i, davant la urgència de fer front a les fiances, els encausats han recorregut a l’ICF. El problema és que no poden avalar particulars, només empreses.

Notícies relacionades

Els tres ex alts càrrecs (en total en són 34) que no han sol·licitat que se’ls inclogui en aquest fons han dipositat ells mateixos les fiances, que en els seus casos no eren gaire elevades, avalant amb el seu patrimoni.

La fiança haurà d’estar satisfeta abans d’aquest dimecres, 21 de juliol, ja que l’organisme ha rebutjat atorgar-los una pròrroga.