Sondeig del GESOP

Sondeig: Clamor entre els espanyols a favor de la ‘llei trans’ i els drets LGTBI

  • Els votants de Vox i el PP són els qui mostren més dubtes, però la majoria d’electors recolzen la decisió del Govern central

Imagen de archivo de la manifestación LGTBI de 2019 en Madrid.

Imagen de archivo de la manifestación LGTBI de 2019 en Madrid. / EFE

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una vegada superat l’enfrontament entre els socis al Govern central que va enquistar durant mesos la ‘llei trans’ i de drets LGTBI, l’autodeterminació de gènere serà una realitat a Espanya. A l’espera que el redactat superi una llarga tramitació, els espanyols ja s’han posicionat sobre una normativa que permet el canvi de sexe registral sense haver d’aportar un informe mèdic de disfòria de gènere i dos anys d’hormonació, com ara, tot i que sí que exigeix ratificar la decisió dues vegades, amb tres mesos de diferència.

Segons l’últim sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el 87,3% dels espanyols estan a favor de l’avantprojecte aprovat pel Consell de Ministres el 29 de juny i tan sols el 8,5% exhibeix la seva disconformitat. L’enquesta, elaborada a partir de 802 entrevistes telefòniques del 14 al 15 de juliol, revela que, a la bossa d’electors, la llei ha sigut rebuda amb simpatia d’esquerra a dreta.

Notícies relacionades

No obstant, les persones que s’oposen a aquesta mesura superen el 20% en l’electorat de Vox i el PP. El 24,4% dels votants de la formació d’extrema dreta no comparteixen un text que incorpora accions concretes per promoure la igualtat del col·lectiu LGBTI i erradicar la violència i discriminació que pateixen; un percentatge que en el cas del PP suposa el 22,7%. Aquest extrem, en el cas de Cs, és ínfim: només el 5,2% està en contra de l’avantprojecte i un 90,9% l’avala.

Els votants de partits d’esquerres defensen àmpliament la normativa. I és que el 93,5% dels qui elegeixen la papereta del PSOE li donen suport, malgrat les reticències que aquesta va generar en alguns sectors del partit al considerar que l’autodeterminació de gènere pot provocar que el gènere substitueixi al sexe i es «desdibuixi la situació de desigualtat estructural de les dones respecte als homes», com van argumentar. A Unides Podem l’aval dels seus simpatitzants arriba al 99% i, en el cas d’ERC, al 100% dels enquestats.