La tancada, inconstitucional

La Generalitat haurà d’anul·lar 63.626 multes per saltar-se el confinament després de la decisió del TC

  • Interior apunta que l’administració catalana ja ha cobrat 23.078 sancions que ara haurà de tornar

control-policial-covid-19

control-policial-covid-19

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals alguns preceptes del decret pel qual es va activar l’estat d’alarma a tot Espanya entre el 14 de març i el 21 de juny del 2020 de relatius al confinament domiciliari. En concret, aquells que afecten la llibertat de circulació de persones i vehicles en espais i vies públiques, així com la decisió d’habilitar el Ministeri de Sanitat per decidir sobre les restriccions en sectors com el de l’hostaleria, la restauració i l’activitat comercial, cultural i recreativa.

Durant aquells tres mesos, els Mossos d’Esquadra i les policies locals van ser els encarregats de vetllar pel compliment de la prohibició de deambular pels carrers, ja que el Govern va aprovar un confinament estricte sota excepcions molt concretes com el proveïment de productes o urgències sanitàries. Amb la sentència del TC, totes han de quedar anul·lades.

Segons la Conselleria d’Interior, durant el primer estat d’alarma van obrir 63.626 procediments sancionadors en els quals s’ha imposat una multa a Catalunya i, d’aquestes, 23.078 ja han sigut cobrades. En total, encara hi ha 146.000 expedients sancionadors en tràmit. Amb la decisió del TC, les denúncies no abonades s’arxivaran i les ja cobrades per l’administració podran ser reclamades.

Les denúncies se sustenten sobre la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com a ‘llei mordassa’, en els casos d’infracció greu (de 601 fins a 30.000 euros) en els quals s’al·lega «desobediència o resistència a l’autoritat», així com «la negativa a identificar-se». I, en les infraccions considerades lleus (de 300 fins a 3.000 euros), s’acullen a la llei de salut pública per «incompliment dels requisits higiènics i sanitaris i de les obligacions o prohibicions d’altres normes sanitàries, si aquests incompliments no tenen repercussió directa en la salut».

El 15 de desembre, el Govern va crear el programa per a la gestió de l’impacte de l’emergència sanitària provocada per la Covid-19 en el Departament d’Interior i va contractar 59 persones entre tècnics i administratius per recolzar en la gestió de les sancions el personal que treballa en Serveis d’Administració de les Regions Policials de la Direcció General de la Policia desenvolupant tasques vinculades a aquests expedients.

Més control policial

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat en roda de premsa que han incrementat les patrulles policials perquè vigilin el compliment del toc de queda una vegada l’avali el TSJC.

Per la seva banda, el titular de Salut, Josep Maria Argimon, ha repassat els criteris sanitaris als quals s’atén el toc de queda en 161 municipis catalans: més de 5.000 habitants i amb un índex d’incidència acumulada de 400 casos per 100.000 habitants. Argimon ha dit ser molt conscient que la mesura limita drets fonamentals, per la qual cosa ha defensat que el Govern està sent «molt acurat» en els paràmetres establerts davant unes dades molt preocupants de contagi.

«No estem demanant qualsevol cosa, no tanquem perquè sí. Ho demanem perquè estem en una situació de molta dificultat amb una incidència molt elevada», ha afegit, ja que el llindar elegit és molt superior al d’‘alt risc’.

Sobre la situació catalana, ha dit que hi influeixen molts factors: la variant delta, Sant Joan, les festes de final de curs, la socialització en general i Catalunya com a destinació turística.

Revisió cada setmana

«Confiem que la Justícia no tingui res més en compte que els criteris de salut que han portat al Govern a prendre aquesta decisió [...] Esperem que tingui en compte que la mesura és per salvar vides», ha exposat la portaveu Patrícia Plaja, preguntada per la decisió que haurà de prendre el TSJC.

Notícies relacionades

El Govern demana el confinament nocturn per un període de set dies prorrogables i revisable, pel qual poden afegir o caure municipis de la llista segons l’impacte de la Covid en aquestes localitats, i el tribunal haurà de donar el seu aval setmana rere setmana.

«Tant de bo pogués dir el període exacte, però no puc fer cap previsió perquè això només el marcaran les dades i tenir controlada la pandèmia», ha respost Plaja sobre quant acabarà durant el toc de queda, tot i que ha donat per fet que s’allargarà, com a mínim, dues setmanes.