Conflicte internacional

Casado exigeix a Sánchez que aclareixi si considera Cuba una dictadura

  • El president del Govern va assenyalar que el país caribeny «no és una democràcia»

Casado exigeix a Sánchez que aclareixi si considera Cuba una dictadura

Zipi / Efe

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez, i tots els membres del seu Govern, han evitat en tot moment pronunciar la paraula ‘dictadura’ per referir-se a Cuba. «És evident que Cuba no és una democràcia», ha sigut el màxim que ha dit el cap de l’Executiu central. No obstant, per Pablo Casado és del tot insuficient. El líder del PP vol que Sánchez es pronunciï clarament i denunciï que el Govern de Miguel Díaz-Canel és dictatorial, sense cap tipus de matisos. No obstant, a l’Executiu de coalició s’hi resisteixen, uns (els morats) més que d’altres.

«Repeteixi amb mi, Cuba és una dictadura. No passa res per dir-ho. És el mateix que faria qualsevol demòcrata», li ha instat Casado a Sánchez en un to que, més que didàctic, anava carregat de retrets. En una visita a Melilla, el president dels conservadors ha insistit en diverses ocasions que el país caribeny «és una dictadura, no una democràcia».

Tot seguit, Casado ha qüestionat per què Sánchez es nega a qualificar-la com a tal. «Ha d’explicar-ho perquè si no estaria donant un missatge molt perillós i és que per tal de mantenir-se en el poder és capaç de caure en la immoralitat de negar un règim dictatorial com el que assola Cuba des de fa 62 anys», ha sentenciat després d’assenyalar que Sánchez no vol provocar friccions amb els seus socis d’Unides Podem. Sobre els morats ha apuntat que «no accepten» que es qualifiqui de dictadura els règims que «els han finançat, com Cuba, Veneçuela o Nicaragua».

L’ambigüitat

La visió del Govern és completament diferent. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha recolzat que Sánchez va ser «molt clar» a l’apuntar que el règim cubà no és una democràcia. Més enllà d’això, ha dit, és millor no posar «etiquetes a les coses». «S’ha de posar el focus en l’important i el president del Govern va ser molt clar ahir al qualificar el règim», ha resumit. En un comunicat que va emetre dimarts el Ministeri d’Afers Estrangers, dirigit per José Manuel Albares, van exigir al Govern de Díaz-Canel respectar la llibertat de manifestació.

Notícies relacionades

La líder d’Unides Podem i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, també s’ha mostrat ambigua davant les qüestions sobre Cuba. Segons ha dit, l’encarregada de marcar els estàndards sobre les democràcies és l’Organització de les Nacions Unides. «El que m’agradaria dir és que seguim amb moltíssima atenció el que està passant el poble cubà, que ho està passant molt malament. Crec que el nostre país i la UE hi han de jugar un paper fonamental. I s’han de respectar, com dic sempre, els drets humans a tot el món, també a Cuba, i per descomptat la llibertat de manifestació i d’expressió», ha sentenciat la també ministra de Treball.

Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030 i líder de Podem, també ha rebutjat qualificar Cuba de dictadura: «Ens equivocaríem si estiguéssim enredats en un debat que no contribueix a fer que la gent que viu a Cuba visqui millor. Qui vulgui fer política nacional amb aquest tema, molt bé, però jo no ho faré». A més, ha recalcat que la situació «absolutament excepcional» que viu el país caribeny es deu al «bloc i embargament» que hi exerceixen els Estats Units des de fa 60 anys.