Sense activitat a partir de les 0.30 hores

L’oposició exigeix al Govern que reforci l’atenció primària i rescati els afectats pel tancament

  • Els comuns reclamen a Aragonès que limiti el preu de les PCR al sector privat

  • Illa trasllada la seva «col·laboració màxima» al president per frenar la cinquena onada en una breu conversa telefònica

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament / David Zorrakino (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’oposició ha coincidit aquest dimarts a llançar una bateria de peticions al Govern per aturar l’actual situació epidemiològica a Catalunya: més rastreig, més personal sanitari i compensacions als sectors afectats pel tancament de tota l’activitat a les 0.30 hores.

La CUP ha exigit que es posi fi al «col·lapse» de l’atenció primària, que atribueixen a una desescalada precipitada, i que es reforci la plantilla de sanitaris als CAP per «poder trencar la cadena de contagi». El diputat cupaire Xavier Pellicer ha proposat en una roda de premsa al Parlament que se separi als centres d’atenció primària els pacients amb simptomatologia de Covid de la resta per procurar que no es desprogramin més visites. A més, ha afirmat que hi ha més de 10.000 trucades desateses, per això reclama un augment de l’equip de rastrejadors, així com tests massius per a tota la població.

Límit al preu de les PCR

En la mateixa direcció, els comuns han demanat explicacions al conseller de Salut perquè aclareixi si la situació epidemiològica està sota control a Catalunya i han exigit a la Generalitat que deixi de «centrifugar responsabilitats» i rebotar-les als ajuntaments i a la població. «No es pot culpabilitzar de la situació la gent, el Govern ha de decidir, en funció de la situació de la pandèmia, el que es pot o no es pot fer. Evitin les cortines de fum», ha afirmat des del Parlament el diputat David Cid.

Cid ha insistit que, segons el seu parer, s’han aplicat mesures «contradictòries» que «generen confusió», com la prohibició de menjar en l’espai públic però permetre-ho en bars, o la decisió de no fer test de Covid als contactes estrets que no presentin símptomes. Així mateix, ha reclamat que es reforci el rastreig i que es limiti el preu de les PCR perquè no es lucri la privada i incrementar la plantilla sanitària. «No estem en moment de recomanacions, estem en moment de decisions», ha reblat.

Cs reclama ajudes per a les pimes

Notícies relacionades

Per la seva banda, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha posat el focus als sectors més afectats pel tancament generalitzat a la mitjanit i ha criticat que des del Govern «no estiguin parlant dels diners que necessiten aquests sectors per no arruïnar-se definitivament». Així, ha demanat ajudes a fons perdut per a autònoms i pimes, i que es deixi de permetre la «impunitat per a tots els herois de la pàtria que participaven en el procés» amb «diners públics» per la creació del fons per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes.

D’altra banda, el president, Pere Aragonès, i el cap de l’oposició, Salvador Illa, han parlat per telèfon aquest dimarts i s’han compromès a articular un mecanisme regular d’informació entre els dos sobre l’estat de la pandèmia i valorar les mesures que prengui el Govern. «Hi ha una necessitat de centrar-se en els temes que afecten Catalunya», ha defensat el diputat Raúl Moreno, que ha dit que el PSC ofereix a la Generalitat la «col·laboració màxima». 

Temes:

Govern Parlament