La judicialització del procés

El TSJC jutjarà el diputat de la CUP Pau Juvillà per desobediència

  • L’actual secretari de la Mesa del Parlament es va negar a retirar els llaços grocs de l’Ajuntament de Lleida el 2019

El TSJC jutjarà el diputat de la CUP Pau Juvillà per desobediència
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha declarat competent per jutjar el diputat de la CUP Pau Juvillà, secretari tercer de la Mesa del Parlament, per a qui la fiscalia demana vuit mesos d’inhabilitació per negar-se a retirar els llaços grocs de l’Ajuntament de Lleida a la campanya de les municipals del 2019.

En una interlocutòria, la sala civil i penal del TSJC ha desestimat la sol·licitud de nul·litat que va interposar Juvillà contra l’exposició raonada que va remetre un jutge de Lleida perquè fos l’alt tribunal català qui el jutgés, una vegada va obtenir la condició d’aforat al ser elegit diputat al Parlament en les eleccions autonòmiques del 14 de febrer.

La causa a Juvillà es va obrir al Jutjat d’Instrucció número 3 de Lleida l’abril del 2019, arran d’una querella de la Fiscalia de Lleida per desobediència a la Junta Electoral, que a instàncies de Ciutadans havia ordenat que retirés els llaços grocs que el partit tenia penjats a les finestres del seu despatx al consistori, que donaven a la façana de l’ajuntament a la plaça de la Paeria.

Petició d’inhabilitació

Posteriorment, el gener del 2021, la fiscalia va presentar al jutjat el seu escrit de qualificació provisional, en què va demanar per al polític de la CUP, quan encara no havia sigut elegit diputat al Parlament, una pena de vuit mesos d’inhabilitació per desobediència. El Jutjat d’Instrucció número 3 de Lleida va acordar el 25 de gener d’aquest any l’obertura de la fase de judici oral, va donar per conclosa la fase d’instrucció i va remetre el cas al deganat de Lleida per celebrar l’oportú judici.

No obstant, després de l’elecció de Juvillà com a diputat al Parlament, i atesa la seva condició d’aforat, la fiscalia va demanar el març passat que el jutge d’instrucció remetés una exposició raonada al TSJC perquè fos l’alt tribunal qui assumís el cas.

La sala penal i civil del TSJC ha acordat ara declarar la seva competència per jutjar Juvillà, si bé reconeix que el jutge d’instrucció va cometre una «irregularitat processal», ja que des que va declarar conclosa la fase d’instrucció i va acordar remetre el cas a l’òrgan d’enjudiciament, va perdre la seva competència en el cas.

Sense «indici d’indefensió»

No obstant, el TSJC puntualitza que «resulta absolutament clar» que aquesta situació no ha originat cap «indici d’indefensió material amb prou virtualitat per declarar nul·la l’exposició raonada» en què l’instructor de Lleida va remetre el cas a l’alt tribunal català.

Notícies relacionades

«L’adquisició sobrevinguda de la competència per part d’aquesta sala civil i penal, per raons d’aforament, passen necessàriament per adaptar aquesta fase processal pel canvi de jurisdicció», remarca la interlocutòria, en què la sala nomena el magistrat del TSJC Fernando Lacaba com a instructor per a l’examen de les actuacions rebudes i per resoldre el que sigui procedent per obrir la fase de judici oral a l’alt tribunal català.

Juvillà ha defensat fins al moment que, malgrat les advertències de la Junta Electoral per retirar els llaços grocs de l’edifici municipal en recolzament als líders independentistes presos, va ser una assemblea del grup municipal la que va decidir de forma «ferma» i «col·lectiva» mantenir-los penjats a fi de denunciar «les retallades de drets i la invisibilització de la repressió de l’Estat».