Relleu al Govern

Els nous ministres de Sánchez assumeixen aquest dilluns els càrrecs

  • Acudiran en primer lloc al Palau de la Zarzuela i després aniran a les seus dels respectius ministeris

  • Tant els nous ministres com els que es mantenen celebraran el seu primer Consell de Ministres dimarts

Els nous ministres de Sánchez assumeixen aquest dilluns els càrrecs

EFE

2
Es llegeix en minuts

Els nous ministres del Govern de Pedro Sánchez assumeixen aquest dilluns els càrrecs, en un intercanvi de carteres que començarà amb el seu jurament o promesa davant el rei al Palau de la Zarzuela i que després els portarà a donar el relleu als seus antecessors als respectius ministeris. 

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar dissabte passat la més àmplia remodelació del seu gabinet des que va arribar a la Moncloa, que suposarà la sortida de set dels 23 membres de l’Executiu, del qual marxa el fins ara nucli dur del cap de l’Executiu. 

En aquesta remodelació, que no afecta els cinc ministres designats per Podem en el Govern de coalició, destaca la sortida de Carmen Calvo, fins ara número dos, i del secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana.

Amb la marxa de Calvo, ascendeix a vicepresidenta primera la ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, mentre que Yolanda Díaz, ministra de Treball i líder d’Unides Podem al si de la coalició, passa a assumir la Segona Vicepresidència.

José Manuel Albares serà el nou ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, en substitució d’Arancha González Laya.

La nova ministra de Justícia serà Pilar Llop, ja que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, assumeix també Funció Pública, però deixa la representació en favor d’Isabel Rodríguez, que assumeix també el Ministeri de Política Territorial.

La fins ara alcaldessa de Gavà (Barcelona), Raquel Sánchez Jiménez, serà la nova ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, i Pilar Alegría rellevarà Isabel Celaá a Educació.

Miquel Iceta, fins ara a Política Territorial i Funció Pública, passa a Cultura i Esport, mentre que Pedro Duque deixa Ciència i Innovació en favor de Diana Morant, actual alcaldessa de Gandia.

Tant els nous ministres com els que es mantenen celebraran el seu primer Consell de Ministres dimarts.

La remodelació del Govern es deixarà notar avui al Senat, on Llop serà substituïda a la Presidència pel socialista Ander Gil en un ple que ja estava convocat, perquè la nova ministra de Justícia havia de revalidar el seu càrrec, que no ostentava des de dijous, quan va cessar com a senadora per designació autonòmica per Madrid.

Notícies relacionades

Estava previst que tornés a prendre possessió del seu escó aquest dilluns en un ple que també l’elegiria presidenta, un simple tràmit que ara deixa pas a la votació d’Ander Gil, fins ara portaveu socialista a la Cambra alta.

El PSOE és el grup majoritari al Senat i, tot i que no compta amb majoria absoluta, el seu grup parlamentari confia que Gil pugui fins i tot obtenir més recolzaments dels que va aconseguir Llop al començament de legislatura, elegida per majoria simple en segona votació.