Traspàs de cartera

Bolaños fa una advertència a Redondo: els ministeris «ni es poden demanar ni s’han de rebutjar»

  • El nou ministre de la Presidència rep la cartera de mans de Calvo en un acte «amorós», en què tots dos envien avisos rotunds a l’excap de Gabinete

  • Bolaños aclareix posteriorment que no es referia al ‘superguru’ de Sánchez. La seva primera decisió és ajornar l’aprovació del projecte de llei de memòria democràtica

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La crisi de govern ha sigut profunda, però també traumàtica per a alguns dels ministres sortints, és el cas de José Luis Ábalos. Però també ha sigut acollida amb eufòria pel PSOE, sobretot per la marxa d’Iván Redondo, el ‘superassessor’ del president. El seu director de Gabinet. El seu cessament els ha sorpès a tots. Ningú s’ho esperava. Però el que ha molestat sens dubte va ser que Redondo s’atrevís a demanar a Pedro Sánchez un ministeri, el de la Presidència, per augmentar el seu poder i controlar la sala de màquines del Govern ara que es produïa la sortida de Carmen Calvo. Que aquesta demanda va existir ho explicaven aquest cap de setmana dirigents d’alt nivell de l’Executiu i de Ferraz, com relatava aquest diari, però aquesta versió l’ha confirmat aquest dilluns el mateix Félix Bolaños. I just en la seva presa de possessió com a hereu de Calvo. Els ministeris, ha dit, «ni es poden demanar ni s’han de rebutjar».

Notícies relacionades

El de Bolaños ha sigut el traspàs de carteres potser més freqüentat d’aquest dimarts. L’han acompanyat l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero; les tres vicepresidentes de l’Executiu –Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera–, i fins a set ministres: Fernando Grande Marlaska (Interior), María Jesús Montero (Hisenda), José Manuel Albares (Exteriors), Reyes Maroto (Indústria), Ione Belarra (Drets Socials) i Alberto Garzón (Consum). A més, l’han acompanyat la presidenta del Consell d’Estat, María Teresa Fernández de la Vega (número dos de Zapatero entre el 2004 i el 2010), i el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, a més del nou director de Gabinet de Sánchez, Óscar López, i la cúpula del PSOE, encarnada per la vicesecretària general, Adriana Lastra –amb qui manté una sòlida relació–, i el responsable de Coordinació Territorial, Santos Cerdán. L’acumulació de noms i càrrecs donava bon compte del poder i influència del nou ministre, autèntica mà dreta del president. Ara amb més poder, enderrocat ja Redondo.

«¡Quantes vegades m’he alegrat de no ser ministre!», ha exclamat. «Unes quantes. Però aquestes coses ni s’han de demanar ni es poden rebutjar. El president ha decidit que assumeixi aquesta cartera, ho faig amb honor i enorme responsabilitat». Aquí hi havia l’advertència a Redondo. Claríssima i rotunda. La cartera que ambicionava el director de Gabinet ha anat a parar a les seves mans. Amb les seves paraules, remarcava que no es pot exigir res al president, perquè és ell qui mana i disposa. Davant la contundència de la seva impactant afirmació, el mateix Bolaños, en conversa informal amb els periodistes, ha aclarit que no estava fent referència a Redondo, a qui desitja «tot el millor».