Reaccions a Catalunya

ERC blinda la taula de diàleg davant la remodelació del Govern Sánchez

  • Els republicans defensen que els canvis de ministres no han d’interferir en el desglaç entre governs

Free Catalan separatist leaders in Waterloo

Free Catalan separatist leaders in Waterloo / STEPHANIE LECOCQ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La profunda remodelació del Govern orquestrada pel president Pedro Sánchez ha tingut ressò a Catalunya. Més encara davant la celebració prevista per a la tercera setmana de setembre de la taula de diàleg. Des d’ERC es reafirmen a burxar en el desglaç entre governs, «hi hagi qui hi hagi a l’altre costat», com van acordar amb Junts i la CUP malgrat els seus recels.

«No ens preocupa com s’organitzin, ens preocupa si alguna vegada tindran una proposta», indiquen fonts dels republicans, i insisteixen en l’autodeterminació i l’amnistia independentment dels recanvis en el Consell de Ministres. «Nosaltres seguirem a la taula de diàleg, hi hagi qui hi hagi a l’altre costat», reblen.

Dues de les condemnades pel procés que van ser recentment indultades per l’Executiu, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa, han insistit que el diàleg s’ha de mantenir siguin quines siguin les peces del nou Govern.

En declaracions des de Tàrrega (Urgell), on ERC celebra la seva assemblea nacional de dones, Forcadell ha assegurat que desconeix si els nous membres de l’Executiu «poden o no contribuir a millorar les relacions amb Catalunya», però ha defensat que no han d’interferir en el desglaç entre governs que se citaran la tercera setmana de setembre segons el previst. L’expresidenta de la Cambra catalana ha etzibat que el Govern apostarà per «arribar a un acord» per a l’amnistia i l’autodeterminació de Catalunya.

«Hem de continuar a la taula de diàleg hi hagi qui hi hagi a l’altre costat», ha remarcat Bassa. L’extitular del Govern ha tret ferro a la remodelació perquè «la persona que hi hagi a l’altre costat no té més interès que ser el representant» de l’Estat. El realment rellevant, ha dit, és la proposta del Govern per resoldre el conflicte català.

Notícies relacionades

A través de Twitter, l’expresident Carles Puigdemont ha insinuat que té «interès» a llegir les cròniques d’«opinòlegs del règim», «a veure si són tan contundents com ho van ser amb la remodelació del Govern del president Quim Torra». «No sigui que el que eren ‘purgues estalinistes’ ara potser siguin ‘cops d’autoritat’», ha afegit el líder de Junts.

D’altra banda, el que fos membre del Govern Sánchez i ara cap de l’oposició a Catalunya i secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha defensat la nova fotografia del Govern com l’«adequada» per encarar «la recuperació econòmica d’Espanya i de Catalunya». Des de Sant Jaume d’Enveja (Tarragona), l’exministre de Sanitat, ha recordat que el relleu de ministres és «una facultat que correspon al president del Govern».

Temes:

Govern