Se sent «maltractada»

La Línea de la Concepción es vol independitzar d’Andalusia

  • Aprova una consulta popular per ser ciutat autònoma

La Línea de la Concepción es vol independitzar d’Andalusia

REUTERS / JON NAZCA

2
Es llegeix en minuts
EFE

El ple municipal de l’Ajuntament de La Línea de la Concepción ha aprovat iniciar el procés per a la convocatòria d’una consulta popular per sol·licitar al Govern la condició de ciutat autònoma i independitzar-se d’Andalusia.

Ho va fer amb els vots a favor del partit del govern local, La Línea 100x100, que té 21 regidors, inclòs l’alcalde, Juan Franco, amb l’abstenció dels tres regidors del PSOE i el rebuig del PP, amb un únic regidor.

El procés, segons exposa la proposta, s’estendria entre sis i vuit mesos abans de poder celebrar la consulta, sempre que el Govern de la nació l’autoritzés abans la celebració.

Franco va argumentar ahir a la nit al ple que La Línea és l’únic municipi espanyol que té reconeguda la seva singularitat, i assenyala el desequilibri que, segons el seu parer, té la ciutat respecte a Gibraltar, territori amb què comparteix frontera, en l’àmbit fiscal.

Insisteix, a més, que La Línea és «una ciutat maltractada històricament» i que necessita «alguna solució», que advoca perquè sigui aquesta condició de ciutat autònoma.

El PSOE, per la seva banda, va expressar la seva preocupació per les conseqüències econòmiques i polítiques que podria tenir el mateix procés de consulta en cas d’una negativa per part del Govern i va comparar l’actitud de l’equip de govern local amb la dels responsables del procés català.

El PP, en un comunicat, va qualificar la mesura com «un engany polític» i considera que es tracta de «populisme» per «enganyar els ciutadans jugant amb el sentiment de la ciutat».

El text íntegre de la pregunta seria: «¿Creu vostè convenient que l’Ajuntament de La Línea de la Concepción elevi al Govern de la nació i a les Corts Generals una petició per instar la conversió del municipi en comunitat autònoma, d’acord amb l’art. 144 a) de la Constitució Espanyola?».

En el seu cas, correspondria a les Corts Generals apreciar la concurrència de l’interès nacional que fundés la conveniència i oportunitat de dotar La Línea, a través d’una llei orgànica, de la condició de ciutat autònoma.

L’ajuntament va contractar els serveis de la Universitat Complutense de Madrid per a l’elaboració d’un dictamen, per part del catedràtic de Dret Constitucional Antonio de Cabo de la Vega, relatiu a la viabilitat jurídica del projecte.

Notícies relacionades

Aquest dictamen jurídic, de data de 3 de juliol del 2019, assenyala que aquesta pretensió oferiria «un règim organicofuncional, competencial i de govern polític similar a l’instaurat a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla».

El municipi se situaria així en «una posició intermèdia entre el règim organicofuncional i competencial que actualment disfruta i l’estatus de les actuals comunitats autònomes».