10 milions d’euros

L’oposició dubta de la legalitat del fons creat pel Govern per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes

  • El PSC i Cs estudiaran al detall el decret llei de l’Executiu català per comprovar si s’ajusta a la llei

  • Els comuns opinen que la solució passa per reformar l’elecció de l’òrgan fiscalitzador

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament / David Zorrakino (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les fiances milionàries que el Tribunal de Comptes exigeix a 34 ex alts càrrecs de la Generalitat obren una nova batalla entre el Govern i l’oposició. El PSC, Ciutadans i els comuns han demanat aquest dimarts a l’Executiu que lidera el president Pere Aragonès que compleixi la legalitat i faci «les coses bé» per evitar que, si defensa els afectats, no acabi incorrent en algun delicte, al ser la Generalitat l’administració afectada per la presumpta malversació.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que el Govern ha aprovat un decret llei que crea un Fons Complementari de Riscos de la Generalitat amb una dotació inicial de 10 milions d’euros per cobrir les fiances que demana el Tribunal de Comptes i «protegir tots els servidors públics en el legítim exercici del seu càrrec».

Uns minuts abans de l’anunci, la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero, ha reclamat al Govern que compleixi la llei perquè «si no, un problema ens portarà a un altre de més gran», ha dit en roda de premsa des del Parlament.

Molt més contundent ha sigut el missatge llançat des de les files de Cs. «No pot ser que faci pagar als catalans pels excessos del Govern separatista per a la seva paradiplomàcia exterior que consisteix a fer propaganda contra Espanya», ha etzibat el portaveu taronja, Nacho Martín Blanco, també des de la Cambra catalana. «Ens sembla un absolut atropellament, i ho denunciarem políticament i, si és necessari, també judicialment», ha alertat.

Notícies relacionades

Els comuns han remarcat que les decisions del Tribunal de Comptes són «absolutament arbitràries» i han defensat que la solució passa per modificar el sistema d’elecció d’aquest òrgan fiscalitzador perquè «deixi de ser un ‘cortijo’» del PP. «El remei no pot ser pitjor que la malaltia», ha afirmat el diputat David Cid per demanar al Govern que «faci les coses bé» i que no ofereixi una solució «sòlida i robusta». «Caldrà veure si jurídicament aquesta proposta se sosté o no», ha conclòs.

La CUP, en canvi, ha celebrat que «la Generalitat sigui al costat de tots els represaliats» i ha animat a «evitar tant sí com no que es produeixi una situació en la que hi hagi represaliats de primera i de segona».