a Barcelona

Primera denúncia contra Aragonès pel fons del Govern per cobrir la fiança del Tribunal de Comptes

  • L’entitat Convivència Cívica acusa el president de presumpta malversació i prevaricació

Pere Aragonès

Pere Aragonès / JOAN CORTADELLAS (EPC)

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot just acabar el Govern català de presentar un fons de 10 milions d’euros per cobrir la fiança de 5,4 milions d’euros fixada pel Tribunal de Comptes als exdirigents independentistes per les despeses exteriors del procés ja tenien la primera denúncia per aquesta decisió. L’entitat contrària a la independència Convivència Cívica Catalana n’ha interposat una al jutjat de guàrdia de Barcelona contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per presumpta malversació de cabals públics i prevaricació. Aquest òrgan judicial s’haurà d’inhibir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que el cap de l’Executiu té la condició d’aforat.

Notícies relacionades

Convivència Cívica Catalana assenyala en un comunicat que l’esmentada fiança no pot ser assumida «de cap manera» per la Generalitat, atès que el Tribunal de Comptes imputa als encausats utilitzar diners públics per a finalitats que no són les previstes, fet aquest «manifestament antijurídic». La garantia d’indemnitat dels funcionaris públics no pot emparar conductes manifestament il·legals d’aquests, ni l’administració pot assumir el cost de la defensa o les fiances de funcionaris que han actuat de forma manifestament il·legal», segons aquesta entitat.

Convivència Cívica concreta que destinar diners públics «a defensar funcionaris o polítics que han comès il·legalitats manifestes constitueix un suposat clar de prevaricació i malversació de cabals públics». En paraules del president de l’entitat, Ángel Escolano, no «es pot permetre que es destini un sol euro de diners públics a les despeses de defensa dels qui han malversat diners públics, i molt menys es faci amb la naturalitat que estem veient; ¿Algú s’imagina el Govern d’Espanya assumint les despeses de defensa de Roldán? ¿La Comunitat de Madrid assumint les despeses de defensa dels imputats en la Púnica? La Generalitat és una administració pública que serveix tots els ciutadans, no un instrument dels independentistes que poden utilitzar per a tot, fins i tot per pagar els costos de les seves il·legalitats. Sorprèn que algú vegi com a normal pagar les responsabilitats per actes il·legals d’algú amb diners públics».