Fins al dilluns 12

L’Audiència Nacional jutja des d’avui els mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya

La fiscalia demana tres anys de presó per a cada un per un presumpte delicte d’encobriment

Reunión consellers de Junts per Catalunya y Carles Puigdemont, en Waterloo

Reunión consellers de Junts per Catalunya y Carles Puigdemont, en Waterloo / Horst Wagner (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El judici als dos mossos que acompanyaven l’expresident català Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya comença aquesta setmana a l’Audiència Nacional. A tots dos se’ls jutja per un presumpte delicte d’encobriment, pel qual la fiscalia demana per a cada un una pena de tres anys de presó. Puigdemont s’hi ha referit en un tuit:

La primera sessió se celebra aquest dimarts a les 10.00 hores, amb les qüestions prèvies i l’interrogatori als acusats, continuarà dimecres i dijous amb les testificals a agents de la Policia Nacional, i divendres s’analitzaran les proves documentals. Està previst que el dilluns 12 tingui lloc l’última sessió del judici.

Els mossos Carlos de Pedro i Xavier Goicoechea van ser processats el febrer del 2020 pel Jutjat Central d’Instrucció número 6 al considerar que amb la seva actuació perseguien que Puigdemont no fos detingut després que es reactivés l’ordre europea de detenció i entrega emesa pel Tribunal Suprem.

El tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, va assenyalar a l’abril que els mossos van actuar sent «conscients» que pesava una euroordre per fets constitutius de delictes de rebel·lió sobre el líder català. «La intenció dels acusats era ajudar Carles Puigdemont a tornar a Bèlgica i evitar la seva identificació en algun lloc on poguessin executar l’ordre europea de detenció», va afirmar.

Per això, el ministeri públic demana per a tots dos una pena de tres anys de presó i una inhabilitació especial pel mateix període de temps per a ocupació o càrrec públic i per exercir el dret al sufragi actiu.

De lliurança però en actiu

Segons el relat de fets que fa la fiscalia, els dos agents estaven «en servei actiu» el 25 de març del 2018. De Pedro estava en la unitat de seguretat ciutadana de la comissaria del Prat de Llobregat i Goicoechea a l’Àrea d’Escortes a Sabadell. Tots dos estaven aquells dies «disfrutant d’una setmana de festa».

«Aprofitant els dies lliures de treball», es van desplaçar el 19 de març a la localitat de Waterloo (Bèlgica), on s’havia establert Puigdemont després de fugir d’Espanya després de la declaració unilateral d’independència (DUI) del 27 d’octubre del 2017.

El 23 de març, estant a Bèlgica, «una persona no identificada» els va demanar que anessin a buscar amb cotxe Puigdemont, que es trobava a Hèlsinki (Finlàndia) quan el jutge d’instrucció del procés, Pablo Llarena, va reactivar aquells dies l’ordre europea de detenció i entrega.

Periple europeu

«El mateix dia de l’emissió de l’ordre, Puigdemont va abandonar Hèlsinki», mentre que «els dos acusats van sortir de Brussel·les conduint el vehicle i van arribar a Estocolm (Suècia) a una hora que no s’ha determinat». Una vegada allà, van recollir l’expresident i van iniciar la tornada a la capital belga, explica el fiscal Carballo.

Va ser el 25 de març, passades les 11.00 hores, quan agents de la Policia alemanya van interceptar el cotxe en un aparcament de viatgers pendulars de Jagel, a l’autopista BAB7, que transcorre entre la frontera amb Dinamarca i la ciutat d’Hamburg.

Notícies relacionades

Al vehicle viatjaven Puigdemont, els dos mossos i dues persones més, l’empresari Josep Maria Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay. Aquests dos últims també van estar imputats en aquesta causa, però el jutge d’instrucció, Manuel García Castellón, va arxivar la investigació per a ells a petició de la fiscalia.

El rol de l’empresari i l’historiador seria equiparable al de la resta de persones que acompanyen Puigdemont dins i fora de Bèlgica cada vegada que es mou per Europa per participar en algun esdeveniment. En el cas dels mossos ha pesat el seu caràcter de funcionaris per continuar el procediment judicial contra ells.