L’estabilitat de l’Executiu central

ERC vigilarà l’execució del pressupost actual abans de negociar el del 2022

  • El Govern i els republicans comencen a esbossar l’esquelet dels Pressupostos de l’any vinent

  • Unides Podem no fa cas a Sánchez i exigeix al PSOE incloure la reforma fiscal en el projecte

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, y el ’president’, Pere Aragonès, se dirigen a su reunión en la Moncloa el 29 de junio.

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, y el ’president’, Pere Aragonès, se dirigen a su reunión en la Moncloa el 29 de junio. / DAVID CASTRO (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), primers de la reconstrucció postpandèmica, semblen, a priori, encarrilats. Els partits del Govern (PSOE i Unides Podem) han començat els contactes, encara preliminars, amb els altres partits que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, el gener del 2020. També amb qui es presumeix que serà l’os més dur de rosegar per als socialistes, ERC, que amb els seus 13 diputats s’erigeix com el ‘primus inter pares’ d’aquesta amalgama de sigles que apuntalen la legislatura. Segons van assenyalar veus diferents dels republicans, els contactes ja han començat, però encara de manera informal. La negociació de veritat, amb papers i calculadora, encara no ha arrencat.

Però per al futur dels Pressupostos sí que ha passat una cosa encara més important. En l’entrevista concedida a EL PERIÓDICO aquest diumenge, el president de la Generalitat i número dos d’ERC, Pere Aragonès, va situar un eventual pacte pressupostari en els marges de la negociació econòmica, sense contaminació del plet polític que separa els dos governs. I és que hi ha molt en joc, com els fons europeus de reconstrucció (els Next Generation, inversions...) I és que, entre aquests contactes informals entre l’Executiu i els republicans, però no l’únic, es pot ressenyar la conversa de la Moncloa entre Sánchez i Aragonès en què, també, es va parlar dels PGE.

La taula i les comissions

Amb tot, malgrat que el camí és espaiós, encara no s’ha fet. El que passi aquest juliol, en què s’han de reactivar les comissions bilaterals entre Estat i Generalitat, i l’anàlisi, que es faci del grau de compliment del que es va pactar en els Pressupostos del 2020, ara prorrogats. És aquesta, la diferència entre el que s’acorda per escrit i el que al final s’executa, el principal taló de Aquil·les per a la confiança entre els governs català i central. Sigui del color que sigui qualsevol dels dos executius.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va posar dilluns una mica d’aigua al vi pressupostari, potser com a tàctica negociadora i sempre sense arribar a la contradicció amb el president català. Així, la també portaveu del partit va condicionar la negociació, més enllà del contingut dels comptes, a què la via del diàleg per resoldre el conflicte català continuï «oberta». «Són dues negociacions que van en paral·lel», va sentenciar.

Reforma fiscal sí o sí

I dues negociacions que s’entremesclaran amb les mantingudes pels altres aliats potencials del Govern i entre els mateixos socis de l’Executiu. En aquest sentit, els contactes entre el PSOE i Unides Podem no estaran exempts de discrepàncies. La portaveu de Podem, Isabel Serra, va assegurar aquest dilluns que exigiran incloure una reforma fiscal en els Pressupostos, malgrat que Sánchez ja va tancar aquesta porta la setmana passada. No obstant, en el partit morat insisteixen que no donaran el seu braç a tòrcer i exigiran el compliment de l’acord de coalició que recull l’aplicació d’un impost de societats mínim del 15%.

Notícies relacionades

A Unides Podem hi ha també certs dubtes sobre els passos que farà Sánchez a l’hora de buscar recolzament per als comptes públics del 2022. L’estiu passat, els morats van anar a totes per deixar fora de l’equació Cs. Finalment, Pablo Iglesias va aconseguir comptar amb el ‘sí’ d’ERC i EH Bildu. Aquest any, a la cúpula podemista hi ha més tranquil·litat i consideren que la concessió dels indults fa molt difícil un viatge cap als taronges.

Predisposició a l’esquerra

De moment, ni els socialistes ni el Ministeri d’Hisenda, encarregat dels comptes, s’han posat en contacte amb els socis que van permetre tirar endavant el pressupost actual. Fonts parlamentàries afirmen que no hi ha hagut converses, ni formals ni informals, per obtenir els ‘sís’ necessaris. Tot i així, fonts d’EH Bildu i Més País assenyalen que tenen predisposició a negociar amb l’Executiu.

El PP i Cs s’ancoren al ‘no’ als comptes