ENTREVISTA AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Aragonès: «Ernest Maragall té tot el meu recolzament si fa el pas per ser candidat»

«Espero i desitjo que Oriol Junqueras i Marta Rovira segueixin molt temps al capdavant del projecte»

Pere Aragonès

Pere Aragonès / JOAN CORTADELLAS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

Pere Aragonès fa sis setmanes que és president de la Generalitat. És el primer dirigent d’Esquerra que ha arribat el càrrec a través de les urnes des dels temps de la Segona República. Ha exercit de líder vicari de la formació amb Marta Vilalta mentre Oriol Junqueras, president del partit, ha sigut a la presó i Marta Rovira, secretària general, a Suïssa. Després dels indults, el partit provarà amb una bicefàlia, almenys fins a les eleccions municipals del 2023. La primera entrega de l’entrevista de EL PERIÓDICO amb Aragonès la dediquem al seu paper dins del partit en els pròxims dos anys.

-A Esquerra diuen que en aquesta etapa Oriol Junqueras farà d’Arzalluz, dirigirà el partit des de fora del Govern. Llavors, ¿vostè farà de Josu Jon Imaz o de Juan José Ibarretxe?

-Junqueras farà de Junqueras i Pere Aragonès farà de Pere Aragonès. La nostra complicitat política és absoluta des de fa molts anys, Esquerra és un projecte coral, amb molts lideratges que ens permeten ser en molts àmbits. Encara no hi som tots, la nostra secretària general, Marta Rovira, segueix en l’exili.

-Amb els estatuts a la mà, ni Junqueras ni Rovira es poden tornar a presentar a dirigir el partit, ¿vostè optarà a substituir-los? ¿Amb qui?

-Espero i desitjo que segueixin durant molt temps al capdavant del projecte. En el seu moment ja es van adaptar les normes per adequar-les a les circumstàncies que es van produir.

-¿Quins objectius té Esquerra en les municipals?

-El 2019, vam guanyar les eleccions municipals en vots. En alcaldies, som meitat i meitat amb Junts. Volem culminar el que llavors no vam poder als llocs on vam guanyar i no vam tenir majoria. L’objectiu és l’alcaldia de Barcelona i continuar creixent, especialment en alcaldies a les zones més poblades del país.

-Per a aquest objectiu, ¿el candidat és Ernest Maragall i els aliats, els comuns?

-Ho decidiran els militants d’Esquerra i els barcelonins. Per a mi, Ernest Maragall és un referent i tots els passos cap endavant que vulgui fer comptaran amb el meu recolzament. Des del 2010 no parem de créixer cooperant i competint amb Junts i el PSC. Esquerra és el partit que té el percentatge de vot més homogeni en el conjunt del país. Ens dirigim al conjunt de la societat, el nostre projecte d’independència i de justícia social té vocació de majoria. El primer eslògan de Junqueras va ser Un nou país per tothom, continua sent vàlid.

Notícies relacionades

-¿Se sent tutelat per Junqueras, com diuen alguns dels seus adversaris?

-Em fa una mica de riure aquesta pregunta. Qui ho digui ho fa per interès partidista. Treballo molt a gust. El meu únic límit és la confiança de la majoria parlamentària. I és a ells a qui he de retre comptes.