Rebuig institucional del cap de l’Estat

Aragonès plantarà Felip VI en l’entrega de premis de la fundació del monarca

  • El president sí que haurà coincidit amb Felip VI en les jornades del Cercle i la inauguració del Mobile

Pla obert del president Aragonès intercanviant unes paraules amb el president de la República de Corea del Sud, Moon Jae-in, amb el rei Felip VI al fons a la Reunió Anual del Cercle d’Economia, el 16 de juny del 2021 (Horitzontal)

Pla obert del president Aragonès intercanviant unes paraules amb el president de la República de Corea del Sud, Moon Jae-in, amb el rei Felip VI al fons a la Reunió Anual del Cercle d’Economia, el 16 de juny del 2021 (Horitzontal)

2
Es llegeix en minuts

El president Pere Aragonès no assistirà a l’acte d’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi) que presidiran els reis d’Espanya, al costat de la princesa Elionor i la infanta Sofia el pròxim 1 de juliol a Barcelona. D’aquesta manera, Aragonès protagonitza una altra mostra de rebuig al monarca, com els seus antecessors, si bé hi haurà coincidit en dues ocasions: amb motiu de les jornades del Cerle d’Economia –no va compartir sopar de gala amb Felip VI però sí una recepció prèvia– i en la inauguració del Mobile World Congress també a la capital catalana.

En declaracions als mitjans, després de rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer a Montjuic, Aragonès ha assenyalat que «aquell dia l’agenda serà per a altres qüestions d’importància fonamental per al país». D’aquesta manera, el Govern modula la posició inamovible dels executius catalans predecessors, que van rebutjar tot contacte amb la monarquia. En l’actualitat, la doctrina és la que l’agenda del president i del Govern no es veurà afectada per actes de la Casa Reial: quan la Generalitat consideri que la convocatòria és important, hi acudirà tot i que sigui present algun membre de la Casa Reial. En canvi, quan no ho consideri necessari, no acudirà a actes als quals acudeixi o convoqui el monarca. Aquest seria el cas de l’entrega dels premis de la fundació del rei.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, el Govern manté una posició fluctuant respecte als actes amb presència del cap de l’Estat. En l’anterior legislatura, el president Quim Torra va decidir no coincidir en cap cas amb el monarca, malgrat que sí que ho va fer en una ocasió amb motiu dels Jocs del Mediterrani a Tarragona. Posteriorment, va decidir que el Govern no participaria en cap cas en actes al costat de la Casa Reial.

L’expressió d’un rebuig

Prèviament, el president Puigdemont sí que havia rebut, el 2016, els monarques a Girona amb motiu de l’entrega dels premis a Girona. Però posteriorment, el novembre del 2019, l’entrega es va desplaçar a Barcelona atès el rebuig institucional de Girona al rei. Puigdemont va dir haver mantingut una bona relació amb l’actual cap de l’Estat en la seva etapa com a príncep. Però els fets d’octubre del 2017 i molt especialment el discurs del rei el 3 d’octubre d’aquell any contra l’actuació «inadmissible» del Govern, demanant a l’Estat assegurar l’ordre constitucional, va consumar la ruptura de Puigdemont, i del seu successor.