Sector morat en el Govern

Unides Podem reivindica la «proactivitat» del Govern en el conflicte català

  • La vicepresidenta tercera i líder morada assenyala la necessitat d’«avançar en el diàleg»

  • Asens demana «perdó» als líders del procés per la tardança de la mesura de gràcia

Unides Podem reivindica la «proactivitat» del Govern en el conflicte català

Emilio Naranjo / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Avui prenem en el Consell de Ministres una de les decisions més transcendentals de la legislatura», ha sentenciat la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, tot just una hora després que el Govern aprovés la concessió dels indults als líders del procés. La també líder del sector morat de l’Executiu ha reivindicat que aquesta decisió és un exemple de la «proactivitat» del Govern de coalició en relació amb Catalunya i que s’avança un pas més en la recerca d’«acords amplis compartits».

«Després d’anys d’inacció i desídia dels Governs del PP, que només van alimentar el conflicte i la judicialització, aquest Govern vol ser proactiu», ha apuntat la vicepresidenta en un missatge publicat a les xarxes socials. Tot seguit, Díaz ha assenyalat que l’objectiu de l’Executiu és «fer política d’una altra manera: amb llibertat, diàleg i solucions». Igual com va apuntar dilluns passat, ha posat èmfasi que els indults suposen un «primer pas per avançar en el diàleg», però que ara toca «escoltar molt i treballar dur».

A més, en la línia d’altres dirigents d’Unides Podem, Díaz ha recalcat que els morats «sempre» han defensat la concessió dels indults. En aquesta línia, la portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Aina Vidal, ha afirmat que el Govern ha fet aquest pas gràcies a «la correlació de forces actual» i ha assenyalat en concret el nom del president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, per la seva implicació en la recerca de solucions al conflicte.

Fortaleses i debilitats

Notícies relacionades

El mateix Asens, minuts abans que acabés la reunió del Consell de Ministres, ha demanat «perdó» als nou polítics catalans presos pel retard. En una entrevista concedida a EL PERIÓDICO l’octubre del 2020, el dirigent dels comuns va defensar la necessitat que els líders del procés estiguessin fora de la presó abans de les eleccions catalanes del passat 14 de febrer. En aquest sentit, ha agraït als polítics independentistes presos que «no hagin sucumbit a l’odi i al rancor».

Asens, a més, ha negat que la mesura de gràcia impliqui una «debilitat», sinó la «fortalesa de la democràcia»: «Un signe de debilitat va ser la resposta de l’Estat al que va succeir l’1-O. Una democràcia forta, madura, no necessita delegar un conflicte polític en els policies, en els jutges; una democràcia conseqüent no necessita beneficiar-se dels avantatges de la venjança». Finalment, Asens ha reivindicat la necessitat de reformar el delicte de sedició: «És el pas necessari per posar fi a la judicialització, però sobretot perquè ningú més torni a viure una situació similar».