Periodisme parlamentari

Fernando Garea rep el premi Josefina Carabias

  • «El passadís, que espero que es reobri aviat, és el millor lloc per prendre el pols a la política», afirma el periodista

  • Ha dedicat el guardó a les filles i a la seva mare

Fernando Garea rep el premi Josefina Carabias

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El periodista i cronista parlamentari Fernando Garea ha rebut el premi Josefina Carabias, que concedeix el Congrés dels Diputats en homenatge a la primera dona que es va dedicar professionalment al periodisme polític a Espanya i que fins ara només havien rebut dones.

La Mesa del Congrés ha concedit per unanimitat el premi a Garea, expresident de l’Agència Efe, i nou director de la nova capçalera que prepara a Madrid Prensa Ibérica per «reflectir amb respecte la realitat del debat polític i parlamentari i el seu pluralisme».

El periodista va estudiar Ciències de la Informació a la Universitat Complutense de Madrid i s’ha dedicat professionalment durant anys a la crònica i la informació parlamentària des de mitjans com ‘El Mundo’, ‘El País’, ‘Público’ i ‘El Confidencial’, entre d’altres.

Referent del periodisme

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha valorat el treball de Garea com a referent del periodisme parlamentari plural i veraç, mereixedor d’un premi que «neix de la informació que només respon a l’exigència del rigor», i ha ressaltat que sigui el primer home que rep aquest guardó, fins ara atorgat només a dones del periodisme parlamentari.

«És un premi que permet recordar cada any els principis fonamentals del periodisme, que Josefina Carabias va assumir i va fer realitat», ha dit després de destacar que va ser «pionera en la presència pública de la dona, i moltes dones periodistes han caminat sobre els seus passos».

Batet ha destacat els «dots indagatoris» de Garea i la seva llarga trajectòria parlamentària i periodística, també com a president de l’Agència Efe, «per a la qual cosa va comptar amb el recolzament unànime de tots els grups d’aquesta cambra». «I això també és destacable en moments en què la generació de consensos no és fàcil ni habitual», ha puntualitzat, després de recordar un periodisme fet des de «la serenitat davant l’enrenou, la distensió davant els postulats inamovibles i des de la ironia, sempre la ironia, davant les paraules fora de to i els dogmatismes».

«El passadís, que es reobri aviat»

Després de rebre el premi que representa un dels lleons de les Corts Generals, Garea ha agraït el reconeixement als anys de treball «als passadissos del Congrés», on ha conegut de prop lleis transcendentals i «diverses generacions polítiques».

«Fins a nou presidents del Congrés», ha puntualitzat mentre ha posat en relleu el periodisme des de la distància i la paciència, sense enrenous: «Observar als passadissos si determinat partit polítics està en bon moment o les cares després d’una votació ajustada».

«El passadís, que espero que es reobri aviat, és el millor lloc per prendre el pols a la política», ha afirmat el periodista, que ha reivindicat el valor d’un premi «amb mirada femenina» i que obliga a posar en primer pla les dones que exerceixen el periodisme.

Garea ha dedicat el premi a les seves filles i a la mare, símbol de l’esforç d’una generació que volia donar estudis als fills i que «hauria de ser al centre del que vostès per no perdre la perspectiva de l’objectiu últim de la política», ha demanat als diputats presents en l’acte.

El guardó

Notícies relacionades

Aquest premi va ser creat pel Congrés dels Diputats el març del 2018, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona, en homenatge a la primera dona que es va dedicar professionalment al periodisme polític a Espanya.

En la seva primera edició, va ser concedit a la periodista d’‘El Mundo’ Lucía Méndez i, a títol pòstum, a la cronista parlamentària d’‘El Punt Avui’ Montserrat Oliva. En la segona, la Mesa del Congrés, a proposta del jurat, va atorgar aquest guardó a l’actual presidenta de l’Associació de Periodistes Parlamentaris i periodista d’‘El País’ Anabel Díez.