Reunió a Waterloo

Aragonès i Puigdemont adverteixen Sánchez que els indults no solucionen el conflicte

  • Els dos líders advoquen per una «sortida global» que doni resposta al debat sobre la sobirania de Catalunya

  • El president de la Generalitat es desplaça a Brussel·les per mantenir la primera trobada amb l’expresident

Aragonès viaja a Waterloo para reunirse con el expresident Carles Puigdemont

Aragonès viaja a Waterloo para reunirse con el expresident Carles Puigdemont / Hors Wagner (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Reunió de «marcat to institucional i de respecte a la Generalitat» entre Pere Aragonès i Carles Puigdemont, aquest divendres a Waterloo (Bèlgica), segons van expressar els dos líders. Una forma d’assenyalar que en les gairebé dues hores de reunió mantinguda es van evitar els temes difícils, els que separen les dues ànimes majoritàries de l’independentisme. I un missatge conjunt, sempre en el context que fa dies que encapçala tota informació política, el dels indults als líders de l’1-O. Tant el president com el seu antecessor van assenyalar que la mesura de gràcia no suposa una solució al conflicte entre Espanya i Catalunya i que se’n necessita una de «global» que doni resposta a la situació de «repressió» i al debat «sobre la sobirania de Catalunya», via l’exercici «del dret a l’autodeterminació».

En una compareixença abans els mitjans, davant la Casa de la República, Puigdemont ha insistit que la cita «no ha tingut un caràcter executiu», de manera que no s’ha abordat ni el paper del Consell de la Republica, principal font de demora del pacte de Govern entre ERC i Junts, ni tampoc s’ha preparat la pròxima reunió de la taula de diàleg (Puigdemont prefereix dir-ne «negociació») entre l’Estat i la Generalitat.

Quant als indults, la distància habitual d’Aragonès a l’assenyalar que tota mesura que suposi un alleugeriment del dolor de les famílies serà benvingut i la seva aposta per l’amnistia. Per part de Puigdemont, el recordatori que, segons la seva opinió, «el Govern de Pedro Sánchez es veu abocat a realitzar aquests indults, perquè si no pren la iniciativa», d’altres, amb referència a les instàncies judicials i polítiques europees, «ho faran. Es tracta, doncs, d’un autoindult», va sentenciar. L’expresident va dirigir, així mateix, una pregunta directa a Sánchez en relació amb la seva situació personal: «¿Respectarà Espanya la immunitat parlamentària que tinc en tots els països de la Unió Europea, menys a Espanya?».

Notícies relacionades

Sobre l’acte del president del Govern, dilluns al Liceu, que alguns interpreten com l’avantsala a la concessió dels indults dimarts, Aragonès va dir que no havia rebut cap invitació i va circumscriure la cita a l’agenda exclusiva de Sánchez, tot i que li va recordar que, si té propostes a fer, és lògic que siguin transmeses «als representants democràticament elegits de la ciutadania catalana».

Preguntat per si recolza el pla de la CUP de convocar un nou referèndum, pactat o no, en dos anys, el president també va asseverar que l’«independentisme mai renunciarà al seu objectiu, la independència de Catalunya». Puigdemont va optar per recordar als anticapitalistes que el referèndum ja es va portar a terme l’1-O «i es va guanyar» –va rematar–, i que «només un [que estigui] acordat amb l’Estat», com resa l’acord de Govern entre republicans i postconvergents, «pot substituir el seu mandat».