Exsecretària general del PP

Casado torna a protegir Cospedal malgrat estar imputada en el cas Kitchen

  • El grup parlamentari del PP sol·licita al Congrés que doni per realitzada la compareixença de l’exsecretària general del partit en la comissió que investiga l’ús il·legal de fons públics per eliminar proves de corrupció

  • El líder conservador no ha obert un expedient informatiu a l’exdirigent malgrat que ho marquen els estatuts i sí que ho va fer a Jorge Fernández Díaz, investigat en el mateix escàndol

Casado torna a protegir Cospedal malgrat estar imputada en el cas Kitchen

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Quan se li pregunta pels escàndols de corrupció del seu partit, Pablo Casado ha dit en diverses ocasions que ell, en aquesta nova etapa, no en deixarà «passar ni una». No obstant, la imputació de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal en el cas Kitchen li ha fet trencar aquesta màxima. El president dels conservadors no li ha obert un expedient informatiu, malgrat que ho marquen els seus estatuts, una cosa que sí que va fer amb Jorge Fernández Díaz, investigat en aquest mateix escàndol. Ell era el ministre de l’Interior quan, suposadament, el Govern de Mariano Rajoy va organitzar l’operació Kitchen per eliminar proves de corrupció del PP que estaven en poder de Luis Bárcenas.

Casado va guanyar les primàries de la formació gràcies al suport que li va donar Cospedal en la segona volta, en la qual l’actual dirigent es va enfrontar a Soraya Sáenz de Santamaría. Aquest tracte privilegiat a l’exsecretària general s’ha vist reforçat ara amb una carta, avançada per ‘Infolibre’ i a la qual ha tingut accés aquest diari, en la qual el grup parlamentari sol·licita la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que doni per realitzada la seva compareixença en la comissió d’investigació sobre la ‘Kitchen’.

Tot parteix del 2 de juny, dia en què Cospedal estava convocada a la tarda en aquest òrgan parlamentari. Al matí havia saltat la notícia que el jutge li havia imputat a ella i al seu marit, Ignacio López del Hierro. La comissió va arrencar amb les compareixences agendades, entre elles la de López del Hierro, que es va negar a declarar, i José Antonio Nieto, exsecretari d’Estat de Seguretat. A dos quarts de tres, quan va acabar la de Nieto, recorda el PP en la carta, la presidenta de la comissió, Isaura Leal (PSOE), va demanar els portaveus dels grups parlamentaris que es quedessin per continuar la sessió a porta tancada. En aquell moment, es va acordar suspendre la compareixença de Cospedal, prevista per a les tres i mitja, una idea a la qual es va oposar el PP però que no va aconseguir anul·lar per estar en minoria.

Els serveis de la Cambra van telefonar a l’exdirigent conservadora per comunicar-l’hi, però no va agafar el telèfon. Van aconseguir parlar amb la seva secretària, que va assegurar que l’informaria immediatament, segons fonts del PSOE. També se li va enviar un correu electrònic a la interessada, asseguren aquestes fonts. No obstant, malgrat aquestes gestions i la informació que tenien els seus companys de files sobre l’ajornament, Cospedal va aparèixer pocs minuts després per comparèixer, un episodi que va quedar gravat per les càmeres de TVE.

Batet rebutja la petició

El PP considera que la comissió «ha vulnerat de manera palmària» els drets de la convocada i demana a Batet que salvaguardi «el respecte a la intimitat i l’honor i els drets constitucionals de les persones que siguin cridades a comparèixer», reverteixi l’acord d’últim moment de la comissió ‘Kitchen’ i doni Cospedal com «compareguda».

Notícies relacionades

La Mesa presidida per Batet va analitzar la carta aquest dimarts i va concloure que no procedeix un pronunciament perquè les comissions d’investigacions gaudeixen d’autonomia per adoptar els seus acords i organitzar els seus treballs. Fonts del Congrés apunten que Batet considera la compareixença de Cospedal com «decaiguda» i recorden la possibilitat que tenen aquests òrgans parlamentaris per tornar a convocar els compareixents.

Després de la imputació de Cospedal, la comissió d’investigació, en la qual està representada la majoria parlamentària d’esquerres, va acordar allargar la continuïtat dels seus treballs durant els pròxims mesos i ajornar la compareixença, entre altres, de Rajoy.