Al Congrés

El Govern rep les crítiques dels seus socis al Congrés per recórrer la llei catalana de lloguers

  • ERC, Junts, EH Bildu, Més País, Compromís i la CUP retreuen al PSOE no haver estès aquesta norma a la resta d’autonomies

  • Els comuns retreuen el gest als seus socis, però es congratulen que l’Executiu no demani la suspensió immediata de la legislació

MADRID  23 03 2021 - El portavoz de Mas Pais  Inigo Errejon  en rueda de prensa posterior a la reunion de la Junta de Portavoces celebrada este martes en el Congreso  EFE Kiko Huesca POOL

MADRID 23 03 2021 - El portavoz de Mas Pais Inigo Errejon en rueda de prensa posterior a la reunion de la Junta de Portavoces celebrada este martes en el Congreso EFE Kiko Huesca POOL / EFE / POOL / Kiko Huesca

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La decisió del Govern de Pedro Sánchez de recórrer la llei catalana de vivenda ha aixecat les crítiques i retrets dels seus socis parlamentaris. El dia en què l’Executiu de coalició aprovarà presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra aquesta norma, els partits que han recolzat el Govern durant la legislatura i, fins i tot, sectors d’Unides Podem, han criticat que el PSOE pretengui tombar per la via judicial una legislació aprovada pel Parlament de Catalunya i que, a més, àmplia els drets de la ciutadania.

El ministre de Transport, José Luís Ábalos, va explicar dilluns passat que «és molt difícil no recórrer» aquesta llei. «L’anticonstitucionalitat és evident i no podem passar-ho per alt», va insistir, en relació amb la vulneració del marc competencial que suposa. Per tant, serà aquest dimarts quan el Consell de Ministres aprovarà aquest recurs. No obstant, Ábalos va assenyalar que com a «gest important» no en demanaran la suspensió i, per tant, la llei continuarà vigent mentre decideix el TC.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat que aquest pas per part de l’Executiu de coalició suposa «incomplir un pacte aconseguit» i atacar «una llei inequívocament social». Tot i així, ha tret d’un compromís Sánchez recordant que existeix un informe de la Comissió de Garanties Estatutària de Catalunya que «ho complica tot». «És difícil que un Govern, per molt no vinculant que sigui aquest informe, es posi de perfil», ha defensat. A més, el diputat català ha aplaudit la decisió de no suspendre immediatament la llei.

Les «engrunes»

La comprensió de Rufián no l’han tingut la resta de socis de l’Executiu. La portaveu de Junts, Miriam Nogueras, ha retret que «tots els governs espanyols tenen el mal costum de solucionar als tribunals allò que no són capaços de guanyar democràticament a les urnes, ni ells es creuen l’estat autonòmic». Sobre el «gest important» de no suspendre la llei i l’alegria d’alguns partits, Nogueras ha sentenciat que «mai el catalanisme havia celebrat les engrunes».

En la mateixa línia, la seva homòloga a la CUP, Mireia Vehí, ha defensat que «una victòria és aconseguir drets» i no evitar la suspensió immediata d’una norma. La diputada catalana ha dubtat sobre si el Govern ha pres aquesta decisió «o bé perquè és una llei catalana o bé perquè és una llei que limita els beneficis dels fons d’inversió». La conclusió, ha dit, és que hi influeixen els dos aspectes.

Referent a això, el portaveu del PDECat, Ferran Bel, ha assenyalat que si hi ha cap llei en què no s’està d’acord s’ha de debatre al Parlament i no als tribunals. Després de remarcar que la seva formació no comparteix el contingut de la norma i que van votar-hi en contra en el seu moment, ha criticat la «interpretació molt restrictiva» que fa l’Executiu en l’àmbit de les competències.

La «decepció»

Notícies relacionades

Fins i tot Unides Podem s’ha posicionat en contra del PSOE en aquesta qüestió. El diputat d’En Comú Podem Gerardo Pisarello ha explicat que el Govern hauria d’haver «donat cobertura i millorat» la norma. «Estem satisfets d’haver aconseguit que la llei no deixi d’aplicar-se», ha defensat abans, d’assenyalar que tant la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, com la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, han pressionat Sánchez per aconseguir aquesta mesura.

Molt més crític s’ha mostrat el líder de Més País, Íñigo Errejón, que ha criticat que el Govern pretengui recórrer la llei en lloc d’«estendre-la» a la resta de comunitats autònomes. «Provocarà una decepció majúscula en l’electorat progressista i en són ja massa», ha sentenciat. «És una mica decebedor», ha coincidit el diputat de Compromís, Joan Baldoví, abans d’assenyalar que l’Executiu hauria d’haver «imitat» la legislació a tots els territoris o, almenys, haver tirat endavant la norma que fa mesos que prepara.