Cimera de l’OTAN

Sánchez es mostra «estranyat» perquè Ayuso fiqués el Rei en el debat dels indults

  • «Igual com em va passar a mi quan vaig escoltar la presidenta, li deu haver passat al 99,99% dels espanyols», assenyala el líder socialista a Brussel·les

  • El president continua sense precisar quan s’aprovarà la mesura de gràcia, però insisteix: «No hi ha res més constitucional que construir la convivència»

Sánchez es mostra «estranyat» perquè Ayuso fiqués el Rei en el debat dels indults

EFE / HORST WAGNER

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«¿Què farà el Rei d’Espanya a partir d’ara? ¿Firmarà aquests indults? ¿El faran còmplice d’això?». Les paraules d’Isabel Díaz Ayuso a la manifestació de Colón d’aquest diumenge van enfurismar el Govern central. Era una mostra de la seva «ignorància», deien, era tant com dir-li al Rei que «se salti la Constitució», que no pot fer. Era posar-lo en el centre del debat sobre els indults, indicaven diferents alts càrrecs consultats. Aquest dilluns, Pedro Sánchez, al final de la cimera de l’OTAN, a Brussel·les, va ser bastant més mesurat en la seva resposta als mitjans de comunicació. 

El president del Govern cental va afirmar que quan va escoltar la reflexió de la dirigent popular interpel·lant Felip VI li va passar pel cap una paraula: «Estranyesa». «Em va semblar rara, estranya, la declaració, tant en la forma com en el fons, i crec que igual que em va passar a mi quan la vaig sentir ahir [per diumenge], li haurà passat al 99,99% dels espanyols», es va limitar a expressar davant els periodistes a la roda de premsa que va compartir amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, després de la cimera de caps d’Estat i de Govern de l’Aliança Atlàntica, reunits a la capital belga.

Felip VI «no n’és còmplice»

Quan Sánchez va donar la seva opinió, molt breu, ja el president del PP, Pablo Casado, havia desautoritzat la cap de l’Executiu madrileny en funcions. El cap dels conservadors va apuntar que l’únic responsable dels indults és el líder socialista. També es va corregir a si mateixa Ayuso, en declaracions ja a la tarda a l’Assemblea de Madrid. Felip VI, va dir, no és «còmplice de res», i la culpa de la firma de la mesura de gràcia la té, va dir, Sánchez. Convergia amb Casado, per tant.

Notícies relacionades

El líder socialista va ser preguntat si serà la setmana que ve quan el Consell de Ministres concedeixi els indults –demà dimarts no serà, segons van indicar fonts de la Moncloa–. Ell no ho va precisar, tot i que la seva número dos, Carmen Calvo, sí que ha insistit que són «a prop». El president es va limitar a tornar a la tasca de pedagogia que fa setmanes que desplega.

«No hi ha res més constitucional que construir la convivència», i aquesta «es basa en l’acord», el qual, al seu torn, es fonamenta «en la negociació i el diàleg, sempre dins de la legalitat democràtica». «La convivència és el realment constitucional, i hem de construir entre tots convivència», va concloure durant la seva compareixença breu conjunta amb Stoltenberg.