Crisi pels indults

Iceta crida Casado a desmarcar-se de les paraules d’Ayuso sobre Felip VI

«[Aquestes declaracions] poden perjudicar i erosionar la figura del Rei», remarca el ministre de Política Territorial

Iceta crida Casado a desmarcar-se de les paraules d’Ayuso sobre Felip VI
1
Es llegeix en minuts

El ministre de Política Territorial, el socialista Miquel Iceta, creu que el líder del PP, Pablo Casado, hauria de desmarcar-se de les paraules de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, preguntant al Govern central si «farà còmplice al rei» Felip VI, que haurà de firmar els indults, d’una «acció il·legal».

«[Aquestes declaracions] poden perjudicar i erosionar la figura del Rei. Seria bo que Casado digués que això no representa la posició del seu partit», ha apuntat durant una entrevista a Rac1.

«Mala fe» o desconeixement

Per Iceta, l’intent d’Ayuso d’«involucrar la Corona en l’embolic» organitzat per la dreta i l’extrema dreta contra els indults és una exhibició de «mala fe o desconeixement del que és una monarquia constitucional».

«Al Rei no li correspon opinar i la seva firma a qualsevol document oficial no implica la seva opinió personal, sinó senzillament la seva funció de sancionar el que proposen les cambres o el poder executiu», ha remarcat. Encara sobre les paraules d’Ayuso, Iceta ha advertit que el PP té un «problema» perquè la seva ànima de «dreta més extrema» és la que porta «la veu cantant».

Marxa de Colón

El ministre del PSC ha assegurat que ja preveia que la participació en la manifestació de la plaça de Colón en contra dels indults no fos tan massiva com la d’anteriors convocatòries similars.

«Es va produir el que esperava que es produís, no ha suposat cap canvi ni sorpresa, era dins del guió. La dreta quan està enfadada se’n va a la plaça de Colón; fa temps anaven a la plaça d’Oriente, per tant sempre podem valorar positivament l’evolució», ha opinat, en al·lusió a les concentracions d’adhesió al dictador Francisco Franco de dècades enrere.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha admès que el resultat de la convocatòria dona certa «tranquil·litat» al Govern, tot i que ha destacat que en política cal «anar acostumant-se a prendre decisions a contracorrent» i «contra enquestes».

Iceta ha indicat que la decisió sobre els indults arribarà abans de les vacances, però que no és a l’ordre del dia per al Consell de Ministres de demà, dimarts, si bé «l’ordre del dia de vegades s’altera sobre la marxa».