PSC

Illa recolza els indults com a gest per a la convivència

  • Va remarcar que es tractava d’una cosa «necessària» per reforçar la «cohesió» en territori català

Illa recolza els indults com a gest per a la convivència

Acn

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de l’oposició a Catalunya i líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, va defensar ahir dimarts obertament els indults als dirigents independentistes a la presó com un «gest» i una cosa «necessària» per «reforçar la convivència i la cohesió a Catalunya». En una entrevista amb TV-3, Illa va recordar que l’informe negatiu del Tribunal Suprem portarà que els indults, que espera que el Consell de Ministres no tardi més d’unes setmanes a decidir, puguin ser només parcials, si bé hauran de servir, ha remarcat, per «obrir un marc nou de convivència respectant l’Estat de dret».

Illa va dir que volia aprofitar l’entrevista per dirigir-se «als ciutadans de Catalunya i anar més enllà» del que fins ara havia dit sobre els indults: «Fins ara havia dit que era una facultat del Consell de Ministres [...] Però no havia dit el que vull dir avui, i és que crec que s’han de donar aquests indults i s’han de donar perquè són necessaris per fer un projecte compartit i reforçar la convivència i la cohesió a Catalunya».

El dirigent socialista, que va recordar que l’«amnistia» que demanen els independentistes «no és viable, perquè seria una vulneració de l’Estat de dret», es va dirigir «també als espanyols», perquè va dir que pot entendre que «molt d’ells, també a Catalunya, tinguin reticències a aquesta mesura». «Però necessitem fer passos decidits per obrir un diàleg sincer i lleial, i vull demanar que es faci confiança en la decisió que prengui el Govern d’Espanya, una mesura no senzilla però necessària per obrir un temps nou [...] respectant el marc de convivència», va argumentar l’exministre de Sanitat.

Illa va insistir així mateix que la carta publicada del líder d’ERC, Oriol Junqueras, en què qüestionava la via unilateral, és un «pas en la bona direcció» per poder «mirar el futur» de forma «positiva».

Notícies relacionades

El cap de l’oposició al Parlament va insistir en la seva petició al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui una «taula de diàleg permanent» entre les forces polítiques catalanes, una taula en què ell voldria participar i que hauria d’interessar a Aragonès per «reforçar» la seva posició per dialogar posteriorment amb l’Estat.

Per contra, Illa va lamentar que Aragonès s’hagi desdit de la seva promesa electoral d’aprovar uns Pressupostos per a aquest any, perquè calcula que renuncia a uns 2.000 milions d’euros per reactivar l’economia. Davant qüestions com aquestes, Illa va defensar el seu «Govern alternatiu», que espera que sigui «efectiu» i del qual pensa «retre comptes».