Defensa

El Rei presideix el dia de les Forces Armades davant una parada militar reduïda

  • Felip VI manté videoconferències amb representants de les tropes espanyoles desplegades a l’exterior

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Felip VI ha presidit aquest dissabte els actes de celebració del Dia de les Forces Armades, que s’han desenvolupat a Madrid un any més amb les limitacions imposades per la pandèmia. La celebració s’ha limitat a un acte d’homenatge als qui van donar la seva vida per Espanya i una petita aturada militar sense participació d’unitats mecanitzades.

L’arribada dels reis Felip i Letizia a les 11:30 i una rendició d’honors per part d’un batalló de la Guàrdia Reial amb salva de canonades al centre de Madrid han servit per començar la cerimònia, en la qual també han estat presidint la ministra de Defensa, Margarita Robles, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, l’almirall cap d’Estat Major de la Defensa, Teodoro López Calderón, la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida,entre altres autoritats.

La presidenta madrilenya i els reis s’han emportat la majoria d’ovacions d’un públic no massa nombrós congregat al madrileny passeig del Prado. Aquest any no s’han produït cridòries de l’extrema dreta entre el públic, contra el costum que solen observar els seguidors de Vox en actes militars celebrats a la ciutat.

L’homenatge i la desfilada s’han celebrat davant la flama permanent de la plaça de la Lleialtat, monument originàriament erigit el 1840 en memòria dels qui van lluitar contra la invasió francesa a Madrid i actualment dedicat a tots els que han mort pel país.

Les restriccions anti-Covid, atenuades però encara vigents, han obligat a renunciar a una gran parada militar per segon any consecutiu. Tot i que almenys aquest any sí que hi ha hagut uniformes al carrer. El 2020 la celebració es va limitar a una videoconferència del Rei amb soldats a l’exterior. Aquest dissabte, davant les autoritats ha desfilat un batalló mixt format per militars de la Guàrdia Reial, l’Exèrcit de Terra, l’Exèrcit de l’Aire, l’Armada i la Guàrdia Civil, sense més participació mecanitzada que la de set avions de la Patrulla Águila de l’Exèrcit de l’Aire amb les seves tradicionals fumaroles vermelles i grogues per representar al cel la bandera d’Espanya.

Contacte amb l’exterior

Per a Margarita Robles, el d’avui «és un dia en el que hi ha molt a celebrar, amb orgull per l’entrega de 120.000 homes i dones ben preparats, i amb més de 3.000 que en aquest moment defensen lluny els valors d’Espanya i el que representa aquest país», ha dit als mitjans congregats en l’acte. La ministra ha donat per acabades les seves declaracions quan li han preguntat pels preparatius per a l’indult dels polítics presos del procés.

El lema triat per a aquest Dia de les Forces Armades és el de ‘Tradició i innovació’, marcat pel compliment de diversos centenaris: el cinquè de la primera circumnavegació del planeta, i el primer de la Legió i de quatre bases de l’Exèrcit de l’Aire: Lleó, Saragossa, Tablada i Getafe.

Notícies relacionades

Després de l’acte d’homenatge a la plaça de la Lealtad, el Rei s’ha dirigit Castellana amunt, al quarter general de l’Estat Major de la Defensa, per mantenir diverses videoconferències amb membres de la Legió i de la base de Getafe, a més d’amb representants de les Forces Armades desplegats a l’exterior, entre els quals la dotació del vaixell escola de l’armada Juan Sebastián Elcano, que aquests dies navega seguint la ruta de Magallanes i Elcano.

Felip VI ha parlat amb pilots dels caces bombarders Eurofighter de l’Ala 14 de l’Exèrcit de l’Aire enviats per Espanya a Lituània per ajudar en la vigilància aèria del Bàltic, i amb tripulants del vaixell d’acció marítima Furor, que patrulla contra la pirateria al Golf de Guinea. Entre les videoconferències programades, una amb comandaments de les unitats enviades a Mali per a operacions de defensa antigihadista. Aquesta és una destinació particularment delicada, ja que en les últimes 24 hores la zona s’ha tornat més inestable després que l’exèrcit malià hagi obligat a renunciar el president, Bah Ndaw, i el primer ministre, Moctar Ouane.