246 dons institucionals

Mascaretes, un tricorni i un esquellot: aquests són els regals als Reis de l’any 2020

L’únic integrant de la família reial al qual no van regalar res l’any passat va ser el rei Joan Carles

Mascaretes, un tricorni i un esquellot: aquests són els regals als Reis de l’any 2020
3
Es llegeix en minuts

Mascaretes, un tricorni, un esquellot o un casc de Fórmula 1 van ser alguns dels 246 regals institucionals que van rebre el 2020 els membres de la família reial, gairebé la meitat dels comptabilitzats l’any anterior (423) al veure reduïda la seva activitat oficial per la pandèmia.

La casa reial ha publicat aquest dijous en la seva pàgina web la relació detallada de regals entregats als reis, a la princesa Elionor i la infanta Sofia, així com a Sofia, que només va tenir un obsequi.

L’únic integrant de la família reial al qual no van regalar res l’any passat va ser el rei Joan Carles, apartat de la vida institucional des del juny del 2019 i el qual es manté des de fa deu mesos als Emirats Àrabs Units després de la controvèrsia pels seus presumptes negocis ocults a l’estranger.

Regals originals

En un any marcat per la crisi sanitària, que va reduir el nombre d’actes, viatges i audiències, Felip VI va ser qui més presents va rebre (89), seguit de la reina Letizia (61), de mans de mandataris estrangers, institucions i col·lectius de diferents àmbits. Majoritàriament, van ser llibres, plaques, fotografies, medalles i ornaments de diferent tipus, tot i que també es van prodigar les mascaretes a compte de la crisi sanitària.

Entre els més originals, va destacar un tricorni de gala en urna i peanya que li va entregar la Direcció General de la Guàrdia Civil i un esquellot amb el qual els ramaders càntabres van agrair la visita dels reis al mercat de caps de bestiar de la localitat de Torrelavega.

El pilot Fernando Alonso els va regalar un casc de Fórmula 1 quan van visitar el seu museu a Astúries, al qual es va afegir el que li va entregar a Felip el conseller delegat de Renault Luca de Meo. El poeta Joan Margarit va obsequiar els reis i les seves filles amb el llibre «Joana» quan Felip i la senyora Letizia li van portar el Premi Cervantes a Barcelona al desembre, dos mesos abans de la seva mort.

De la seva visita a l’Uruguai al març, el monarca es va emportar una sivella en caixa de fusta i un set de mate amb termos en bossa de cuir. Altres objectes que van arribar en mans del cap de l’Estat van ser un rellotge de paret, una brúixola i el joc de taula sobre la Terra i els oceans. Hi va haver també mascaretes per a la princesa Elionor i la infanta Sofia, a les quals van obsequiar amb llibres, entre els quals, el de «Platero y yo», peluixos, samarretes, polseres solidàries, motxilles i arrecades, entre altres presents.

La publicació de la llista d’obsequis és una de les mesures que Felip VI va adoptar després de la seva proclamació com a gest de transparència i exemplaritat de la Corona. Els regals per activitats oficials van a parar a Patrimoni Nacional, com també els de caràcter personal, que només poden acceptar els membres de la família reial «quan no superin els usos socials o de cortesia», segons la normativa de la Direcció de l’Estat. 

Estalvi al reduir despeses

D’altra banda, la casa reial va deixar de gastar 595.308 euros l’any passat, cosa que suposa un 6,9% del total del pressupost (8,5 milions d’euros), degut en bona mesura al fet que la pandèmia va restringir l’activitat oficial i els viatges per Espanya i a l’estranger i a la retirada de la retribució al rei Joan Carles.

La Direcció de l’Estat comptava amb un pressupost inicial de 7,8 milions d’euros, tot i que posteriorment es va incrementar amb una partida de 648.519 euros per modernitzar la plataforma de comunicacions de la institució, per la qual cosa el pressupost definitiu va ser de 8,5 milions d’euros.

Notícies relacionades

No obstant, la crisi sanitària va condicionar l’activitat dels reis, cosa que es va traduir en un estalvi de 595.308 euros, que s’uneix al superàvit que ja va registrar el 2019 (607.904 euros) i el 2018 (533.732).

Al romanent de l’any passat va contribuir que Joan Carles I va deixar de percebre 161.034 euros, dels quasi 200.000 euros previstos, després que Felip VI li retirés l’assignació i renunciés a la seva herència per la polèmica dels seus presumptes negocis ocults a l’estranger. Els diners retirats al rei emèrit, que només va cobrar 42.033 euros el 2020, s’han destinat a renovar equips tecnològics i informàtics per fomentar també el teletreball.