Crisi migratòria

Detinguts desenes de migrants a Ceuta per identificar-los i fer-los PCR

Detinguts desenes de migrants a Ceuta per identificar-los i fer-los PCR

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil estan procedint a nombroses detencions a Ceuta, especialment a l’àrea del port marítim, on desenes d’immigrants dels milers que van entrar il·legalment dilluns i dimarts acudeixen per amagar-se a l’espera de la sortida de barcos.

Al començar la jornada d’aquest dijous s’ha produït al port un intent d’entrada en un d’aquests ferris per la portalada de popa, frustrada per les forces de seguretat.

Les detencions es produeixen en punts de concentració d’immigrants, a prop de la muralla vella de la ciutat, i en patrulles conjuntes de Policia Nacional i Guàrdia Civil, que barren el pas a quadrilles de diversos homes.

L’objectiu principal d’aquestes detencions és «el control de les moltes persones que es mantenen il·legalment per la ciutat», expliquen fonts de la Policia Nacional a Ceuta. Als detinguts se’ls envia a naus a la zona d’El Tarajal, on han de sotmetre’s a dos tràmits: identificació i anàlisi mèdica. «Es tracta també de fer-los proves PCR per saber quants estan infectats de coronavirus», expliquen les mateixes fonts.

A alguns dels detinguts, que s’han resistit a la captura, les forces de seguretat han hagut d’emmanillar-los mentre, en una parada d’autobús del port, esperaven l’arribada de furgons de transport policial, enmig de moments de gran tensió.

Les fonts consultades a les forces de seguretat establertes a la ciutat autònoma refereixen la intervenció en onze baralles entre immigrants que han tingut lloc de nit i de matinada als voltants de la muralla medieval i al parc dels jardins de l’Argentina.

Segons l’últim recompte realitzat per Interior, 5.700 migrants han abandonat ja la ciutat des que es va iniciar la crisi. Prop de 2.500 es mantenen a la ciutat nord-africana vagant pels carrers o en àrees de retenció.

Nou camp per a infants

Del miler de menors que estan sent custodiats per unitats antiavalots de la Policia Nacional i sanitaris de la Creu Roja, 250 van ser transportats al final de la jornada d’aquest dimecres a Campo Piniers, un descampat amb barracons a la part alta de la ciutat, entre campaments militars, que acabava de ser desmantellat i ha calgut muntar una altra vegada.

Notícies relacionades

També se’ls emporten a alguns albergs de la ciutat per fer lloc a les atapeïdes naus d’El Tarajal, on la nit passada, tercera de la crisi, ha sigut més tranquil·la que les anteriors.

Als menors que volen tornar a casa amb les seves famílies se’ls està oferint el retorn, amb l’ajuda de mediadors socials desplegats pel Govern de la ciutat autònoma. Nombrosos pares de l’altra banda del reixat de Ceuta esperen la tornada dels seus nens, segons han publicat mitjans locals marroquins, i n’hi ha que acusen Espanya de retenir els nens.