LGTBI

La ‘llei trans’ dona el seu primer pas al Congrés

  • La proposició ve impulsada per ERC, JxCat, Més País, la CUP, Compromís i Nova Canària

La ‘llei trans’ dona el seu primer pas al Congrés
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple del Congrés debat aquest dimarts una proposició de ‘llei trans’ impulsada per ERC, JxCat, Més País, la CUP, Compromís i Nova Canària, que engegarà la seva tramitació mentre el Govern continua dividit davant la possibilitat de permetre el canvi de sexe al Registre Civil amb la sola declaració de la persona interessada. El grup socialista ha decidit «facilitar» que comenci la tramitació d’aquesta llei, que és molt similar a la dissenyada pel Ministeri d’Igualtat, perquè la transsexualitat deixi de ser considerada una malaltia i es permeti l’autodeterminació del gènere.

Aquesta iniciativa es troba bloquejada pels recels de la Vicepresidència Primera, que dirigeix Carmen Calvo, que qüestiona el canvi de sexe registral amb una simple declaració i ha frenat el projecte d’Irene Montero per dotar-lo de seguretat jurídica i garanties constitucionals, segons ha manifestat.

Amb l’anunciat recolzament d’Unides Podem i del PNB, el PSOE –sense concretar si hi votarà a favor o s’abstindrà– permetrà aquesta tarda que el Congrés comenci la tramitació de la ‘llei trans’. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va expressar ahir dilluns el seu desig que la llei iniciï l’etapa parlamentària per tenir «al més aviat possible» una legislació que «blindi» els drets de les persones trans.

La qüestió divideix el feminisme, ja que una part veu perillar els drets de les dones si es reconeix jurídicament la «identitat de gènere» i es buida de contingut la categoria de sexe, però les associacions LGTBI reclamen l’autodeterminació de gènere i recorden al Govern que va prometre una ‘llei trans’.

En l’acte institucional per commemorar el Dia contra la LGTBI-fòbia, la secretària d’Estat per a la Igualtat de Gènere, Noelia Vera, es va comprometre ahir a «lluitar» per tirar endavant aquesta llei i, en resposta a les associacions feministes crítiques, va assegurar que la norma «no esborrarà ningú», sinó que «dibuixarà» drets per a tothom.

Notícies relacionades

La iniciativa, registrada per ERC i formacions del Grup Plural i el Grup Mixt, recull que modificar la menció del sexe al Registre «no precisa més requisits que la declaració expressa de la persona interessada o dels seus representants legals», indicant el nom propi i el sexe «amb què se sent identificada».

Com en l’esborrany del Ministeri d’Igualtat, aquesta proposició obre la porta que demanin lliurement el canvi de la menció de registrar el sexe els majors 16 anys i que els menors d’entre 12 i 16 anys ho facin «a través dels seus representants legals o per si mateixos, amb el seu consentiment». Els representants legals dels menors de 12 anys podran sol·licitar també el canvi de sexe amb la seva conformitat expressa. La proposició de llei estableix, a més, una tercera casella en el sexe registral per a les persones no binàries –que no se senten ni home ni dona–.