Llei de residus i sòls contaminats

El Govern grava els plàstics d’un sol ús

  • La nova normativa també regularà el règim jurídic de les descontaminació de terres

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern aprovarà previsiblement aquest dimarts el projecte de llei de residus i sòls contaminats, que introdueix nous instruments fiscals, com un impost als envasos de plàstic no reutilitzables i a la incineració i al dipòsit de residus en abocador. La futura normativa, que reemplaçarà la llei vigent del 2011, té com a objectiu reduir l’impacte de determinats productes de plàstic en la salut humana i en el medi ambient, amb especial atenció al medi aquàtic, a més de regular el règim jurídic de la descontaminació de sòls.

D’acord amb el principi de qui contamina paga, el text establirà nous impostos, un, als envasos de plàstic no reutilitzables, a raó de 0,45 euros per quilogram, i un altre al dipòsit en abocador i incineració, que podrà oscil·lar entre 1,5 euros i 40 euros per cada tona mètrica. Així mateix, inclourà entre les propostes la reducció del desaprofitament alimentari en, almenys, un 20% el 2030 respecte al 2020, amb mesures com el foment de les donacions i altres vies de redistribució alimentària.

Notícies relacionades

Preveu també, entre altres mesures, reduir per al 2030 un 15% dels residus que els ciutadans generaven el 2010, amb una reducció a la meitat dels residus alimentaris en llars, i incrementar les taxes de residus municipals en 5 punts percentuals cada 5 anys des del 2020, fins a arribar al 65% el 2035.

La llei abordarà també altres qüestions, com la prohibició de la destrucció d’excedents no peribles, el foment del consum d’aigua potable, els bars i restaurants quedaran obligats a oferir sempre aigua d’aixeta, l’obsolescència prematura i la recollida separada de bioresidus el 2022 per a entitats locals amb mes de 5.000 habitants i el 2024 per a les altres.