Principi d’acord ERC-Junts

L’oposició carrega contra la reedició d’un Govern independentista

  • Illa acusa republicans i postconvergents de buscar la «pròrroga agònica d’un fracàs»

  • En Comú Podem reclamen a Esquerra que expliqui per què «no ha complert la seva paraula»

  • Cs i el PPC reconeixen que haurien preferit una repetició electoral

Salvador Illa.

Salvador Illa. / EFE / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El principi d’acord entre ERC i Junts no agrada a l’oposició, que veu amb preocupació la reedició d’un Govern independentista a Catalunya encapçalat per ERC i amb Junts.

Per al líder parlamentari del PSC, Salvador Illa, republicans i postconvergents busquen la «pròrroga agònica d’un fracàs» perquè reeditar la seva aliança planteja «un horitzó gens esperançador per a Catalunya». «Van fracassar en la legislatura anterior, com va reconèixer el mateix senyor [Quim] Torra, i ara el que intenten és la pròrroga agònica d’un fracàs. Això és el que jo veig», ha afirmat en una entrevista en la Cope.

Illa ha burxat en la tortuosa negociació entre els encara socis en el Govern i ha qüestionat que el preacord tiri endavant a causa de les «batzegades» que han manifestat des de les eleccions del 14-F. Per això el socialista ha tornat a assegurar que es postularà com a president per intentar ser investit quan la presidenta del Parlament, Laura Borràs, obri una ronda de consultes.

La paraula «incomplerta» d’ERC

D’altra banda, els comuns han criticat amb duresa Esquerra per aparcar un futur Govern d’esquerres. El portaveu d’En Comú Podem, Joan Mena, ha dit que «l’únic que es pregunta tothom és quant durarà aquest Govern que neix fracassat».

En Comú Podem, que fa només uns dies negociava amb ERC un Executiu presidit per Aragonès i sense la participació de Junts, han demanat explicacions als republicans. «ERC ha d’explicar quins són els motius que els han portat a no complir la seva paraula», ha afirmat Mena.

Segons la seva opinió, el nou Govern independentista ja té data de caducitat abans de néixer, perquè «la pregunta és quan arribarà el Govern del canvi que ja van anunciar les urnes» el 14 de febrer.

Cs augura una legislatura «complicada»

Ciutadans, que diumenge va defensar una repetició electoral, aquest dilluns ha defensat que qualsevol acord entre independentistes és un «mal acord» per a Catalunya. El portaveu Nacho Martín Blanco ha augurat que serà una legislatura «complicada» perquè ERC tindrà el comandament d’Interior amb un preacord amb la CUP que, segons el seu parer, desprotegeix la policia.

«La irresponsabilitat d’Esquerra en aquest sentit ens fa ser poc optimistes», ha dit, i ha conclòs que «l’ordenació de prioritats [de l’independentisme] no es correspon amb les preocupacions reals dels catalans».

El PPC preferia eleccions

Notícies relacionades

D’altra banda, els populars admeten que haguessin preferit una repetició de les eleccions abans que veure com es repeteix un Govern entre ERC i Junts. El secretari general del PPC, Santi Rodríguez, ha afirmat que el principi d’acord independentista és una «mala notícia» per a la societat catalana.

«És una bona notícia per als independentistes, però no per a la societat catalana», ha defensat, i ha donat per fet que continuaran les «travetes» entre els socis. «Els governs d’ERC i Junts no ens han portat res de bo. Han portat inestabilitat, han governat només per als partidaris de la independència i han incrementat la decadència econòmica», ha afirmat.