Negacionistes de la Covid

Dissolen una manifestació a Mauthausen després de posar un discurs de Hitler

  • Les forces de seguretat estan investigant la manifestació, a la qual van assistir 30 persones contràries a les restriccions contra la Covid, i han interrogat ja l’organitzador

1
Es llegeix en minuts

La policia austríaca va dissoldre aquest divendres una manifestació de negacionistes de la Covid a la localitat de Mauthausen –a poca distància del camp de concentració nazi on van ser assassinades 100.000 persones, entre elles uns 5.000 espanyols– després de posar-se l’àudio d’un discurs d’Adolf Hitler.

Les forces de seguretat estan investigant la manifestació, a la qual van assistir 30 persones contràries a les restriccions contra la Covid, i han interrogat ja l’organitzador, perquè a Àustria l’apologia del nazisme és un delicte. La concentració va ser retransmesa per les xarxes socials, cosa que ha permès a la policia reunir material incriminatori, segons recull la ràdio pública austríaca.

Gairebé al mateix temps que es produïa aquesta concentració, a les 14.00 hores, el president d’Àustria, Alexander van der Bellen, es trobava al pròxim camp de Mauthausen per commemorar les seves víctimes, quan es compleixen 76 anys de l’alliberament del complex per les tropes nord-americanes.

«Intolerable»

El governador de l’Alta Àustria, el conservador Thomas Stelzer, va agrair la ràpida reacció policial, va lamentar que s’hagués «trepitjat la memòria històrica» i va prometre que no permetrà que es «banalitzin les atrocitats del règim nazi». També la ministra d’Assumptes Europeus, Karoline Edtstadler, va lamentar els fets i va considerar que és «el pitjor d’una sèrie d’incidents antisemites registrats en els últims mesos».

La responsable de memòria històrica de l’opositor Partit Socialdemòcrata, Sabine Schatz, va considerar «intolerable» que, precisament a Mauthausen, aquest grup de persones miressin de «banalitzar» els crims del nazisme.

Notícies relacionades

Entre 1938 i 1945 la dictadura de Hitler va deportar a Mauthausen i els seus camps adjacents, com Gusen, més de 200.000 persones de diverses nacionalitats, a causa del seu origen ètnic, ideologia, orientació sexual o fe religiosa. Entre elles hi va haver més de 7.500 republicans espanyols.

Al voltant de 100.000 presoners van morir a Mauthausen, inclosos prop de 5.000 espanyols, a causa de les brutals condicions del treball forçat o assassinats de forma arbitrària.