L’endimoniada investidura

El VAR del pacte Aragonès-Borràs

  • En l’acord per ungir la postconvergent com a presidenta del Parlament, ERC i JxCat van consensuar un paràgraf que després les dues forces van modelar al seu gust

El VAR del pacte Aragonès-Borràs
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan els comunicats i acords a què arriben dues parts han d’escrutar-se amb l’ajuda d’una lupa, o per ser moderns, del VAR (el sistema de videoarbitratge fet servir al futbol), és que la situació és de màxima tensió. I això és, exactament, el que passa entre ERC i JxCat. Per exemple, en la negociació que va derivar en l’elecció de Laura Borràs com a presidenta del Parlament i que els republicans mantenen que va ser fruit d’un pacte que implicava la reciprocitat en el vot dels postconvergents a la investidura del 26 de març de Pere Aragonès, que va resultar fallida. I com passa als combats futbolístics, per exemple amb el frec de la pilota a un braç, qui vulgui veure una cosa, la veurà. I el qui vulgui entendre el contrari, també. 

Segons coincideixen fonts dels dos partits, després de la negociació es va pactar la redacció d’un paràgraf que després cadascú va incloure en el seu propi comunicat i va trufar segons com els convenia.

El paràgraf consensuat diu: «Tancat l’acord per a l’articulació del resultat de les urnes del passat 14-F i la constitució de la Mesa del Parlament amb majoria independentista, els dos grups parlamentaris es conjuren a continuar amb els treballs ja iniciats que han de permetre tancar les grans prioritats de la legislatura i l’elaboració del pla de Govern, així com la seva estructura, amb el compromís de portar a terme la investidura de Pere Aragonès, en primera votació, i dins del termini establert, situant-ne el límit el 26 de març».

Les set diferències

I ara és quan comença el joc de les set diferències entre aquest paràgraf consensuat i cadascun dels comunicats dels dos partits i entre aquests. Per exemple, el de Junts reprodueix aquest paràgraf amb algun afegitó. Així, es pot llegir que els dos partits es conjuren per seguir els treballs iniciats que han de permetre tancar «les bases estratègiques de la legislatura del 52% independentista». No és una cosa menor l’aparició al text postconvergent del que, dos mesos després, propicia la crisi actual. Sens dubte l’original («les grans prioritats de la legislatura») els devia semblar equívoc.

Notícies relacionades

Els republicans no es queden enrere i proclamen, això sí, fora d’aquest paràgraf pactat, que «després de quatre setmanes de treball conjunt i després de tancar» l’acord de la Mesa del Parlament, els dos partits «han arribat a un principi d’acord per articular l’estratègia de la pròxima legislatura». Vuit setmanes després, aquest acord ni s’entreveu, fins al punt d’haver de treure’l de la negociació. En resum, Junts afegeix la part estratègica als deures pendents i ERC ho dona ja per pactat. Dos mesos després, tot salta pels aires per una qüestió que ja s’anunciava al març.

Al comunicat de Junts també desapareix la paraula «compromís» («de portar a terme») que se substitueix per «per culminar amb la investidura» d’Aragonès. Curiosament, al comunicat republicà s’utilitza la mateixa fórmula, sense el «compromís», una cosa bastant inexplicable perquè suposa allunyar l’aigua del seu molí.