Les entitats carreguen contra la falta de Govern

Òmnium exigeix a ERC i Junts acabar amb les «dinàmiques de desgast i d’hipertacticisme»

  • Cuixart reprova l’actitud dels partits independentistes i critica l’ús de la «repressió» com a «arma llancívola»

  • L’Assemblea convoca una manifestació diumenge per exigir un pacte per evitar que una repetició electoral «posi en perill» el 52% de vot secessionista

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La paciència d’Òmnium Cultural i de l’ANC comença a esgotar-se. Malgrat haver volgut marcar distàncies amb els partits sobiranistes, la falta d’entesa –i el xoc incessant entre ERC i Junts–, quan falten menys de 15 dies perquè s’esgoti el termini per investir un president i evitar una repetició electoral, han mogut fitxa públicament.

«Demanem de tot cor a la classe política que abandoni les dinàmiques de desgast i d’hipertacticisme perquè absolutament tots els espais són imprescindibles i són útils si són reconeguts per tots. Però ens debiliten i perden tot el seu sentit si s’utilitzen com arma llancívola», ha etzibat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, davant una voluminosa comitiva sobiranista, sindical i d’organitzacions de la societat civil en un acte celebrat a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat.

Cuixart ha aprofitat un permís penitenciari per advertir que l’entitat que representa «mai» elegirà «entre ser més o ser més determinants» perquè «les dues coses són igual d’imprescindibles». També ha reclamat que cessin els «insults» i el «linxament» entre companys de grup.

«No correspon a Òmnium marcar els tempos de la legislatura ni com ha de ser la configuració del Govern, però mentre seguim en aquest atzucac, la repressió augmenta i les desigualtats s’aguditzen», ha inquirit Cuixart, clamant per la recuperació del «sentit d’Estat i la generositat». 

Especialment molest, ha reprovat l’ús de la «repressió» i els espais independentistes –llegiu-hi el Consell per la República– en favor d’interessos partidistes, mentre ha fet una crida per trenar una estratègia compartida que inclogui tots els matisos del sobiranisme. L’acord de govern, segons ha insistit el vicepresident Marcel Mauri, és viable, és possible i és necessari. «No podem prescindir de ningú», ha afegit en al·lusió a l’acció exterior comandada des de Waterloo.

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; l’expresident Quim Torra; membres d’ERC (Marta Vilalta i Roger Torrent), de Junts (Francesc de Dalmases i Gemma Geis) i de la CUP (Carles Riera i Dani Cornellà), així com d’En Comú Podem (Marc Parés), han liderat el públic polític i han rebut Cuixart amb una gran ovació. Al grup sindical i patronal s’han situat els dirigents de CCOO i UGT, membres de la USTEC-STEs i representants de Cecot, PIMEC i la Cambra de Comerç de Barcelona. També s’hi han deixat veure representants del FC Barcelona, de l’ANC i d’entitats del tercer sector. 

L’ANC convoca una manifestació

L’ANC, per la seva banda, ha convocat per a aquest diumenge a les 11.30 hores una concentració davant el Palau de la Generalitat, a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, per exigir un Govern «nítidament» independentista. A les portes del Parlament, la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, ha carregat contra la falta d’acord i ha afirmat que «bona part de la base independentista està perplexa, decebuda i enfadada» i, per tant, «mereix una explicació».

«La gent va ser clau per posar la independència al centre, la gent va ser clau per fer referèndum de l’1-O contra la violència d’un Estat i ara la gent ha de dir als partits: «Així no, volem un acord, volem un Govern i volem un pla», ha assegurat.

Notícies relacionades

Paluzie ha exigit a ERC, Junts i la CUP que donin resposta als «anhels» del 52% dels electorals que van votar en clau independentista. Unes paperetes que no vol «posar en risc» amb una nova cita a les urnes si abans del 26 de maig no hi ha president, per la qual cosa ha emplaçat les forces polítiques a «negociar fins al final amb responsabilitat i generositat». 

ERC, Junts i la CUP han segellat aquest dimecres un compromís de mínims per reprendre les negociacions, però encara no s’entreveu un pacte que converteixi Aragonès en president i que comenci la legislatura.