Negociacions per formar Govern

La CUP dubta que els comuns es comprometin amb un referèndum aquesta legislatura

  • Els anticapitalistes alerten ERC i Junts que una repetició electoral posa en perill el 52% del vot independentista

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP ha demanat aquest dimarts a la resta de formacions polítiques sobiranistes que s’arremanguin per evitar una repetició electoral a Catalunya, tot i que dubten que el full de ruta independentista prossegueixi fins a la celebració d’un nou referèndum si els comuns acaben sent decisius.

«Els comuns han acabat avalant el PSOE en la decisió de no regular els lloguers i frenar la sagnia de desnonaments. ¿Els comuns estan disposats a avançar en l’embat democràtic més enllà dels límits legals constitucionals?», s’ha preguntat la diputada Eulàlia Reguant en una entrevista a TV-3, referint-se al preacord assolit entre ERC i la CUP per a la investidura de l’aspirant republicà Pere Aragonès.

Els anticapitalistes segellen la seva confiança –i els seus nou vots a favor del candidat– al fet que no es modifiqui ni una coma de l’acord arribat una setmana després dels comicis. Però, amb Junts fora de l’equació de govern, els números trontollen. Els postconvergents hauran de cedir alguns dels seus vots a favor –i una suma d’abstencions–, tot i que En Comú Podem forgi un pacte amb els republicans, i ja adverteixen que aquests vots no seran ‘gratis’.

El 52% del vot independentista

Davant el precipici d’una repetició electoral, la CUP alerta: «És un risc que existeix i tothom ha de posar de la seva part per evitar noves eleccions [...] No podem perdre el 52% [de vots independentistes] El 14-F l’independentisme va perdre 700.000 vots, ¿quants vots més estan disposats a perdre?», ha etzibat Reguant, dirigint-se als encara socis del Govern.

Reguant ha considerat que ERC podia haver trencat abans amb Junts, perquè la negociació s’augurava molt complexa i el calendari s’estava tensant. Segons el seu parer, el xoc incessant durant tres anys entre els socis al Govern no es pot resoldre en 15 dies. «ERC i Junts han de clarificar quines són les seves estratègies, quines són les seves diferències. Aquest desconeixement només genera més frustració».

Notícies relacionades

Quant al Consell per la República, la CUP descarta per ara formar-ne partl, perquè opina que s’ha utilitzat de forma partidista –així ho demostra la seva entrada en joc ahir, en plena negociació, ha dit– «i no respon a la transversalitat de l’independentisme».

D’altra banda, Reguant ha demanat explicacions a Esquerra per les declaracions del diputat al Congrés, Gabriel Rufián, després de reunir-se amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en què va afirmar que després de les eleccions madrilenyes del 4-M «comença una nova legislatura» a Madrid, perquè fa falta diàleg per «prendre decisions i normalitzar i estabilitzar la política a tots els nivells». Una cosa que, segons Reguant, contradiu l’acord aconseguit per investir Aragonès.