Govern basc i central segellen l’acord

El traspàs de presons a Euskadi serà l’1 d’octubre

1
Es llegeix en minuts

Govern basc i central han segellat aquest dilluns a la Comissió Mixta de Transferències, reunida a Bilbao, l’acord per al traspàs a Euskadi d’institucions penitenciàries, que serà efectiu el pròxim 1 d’octubre. També s’han tancat les transferències del transport per carretera, el codi bibliogràfic internacional ISSN i l’edifici del Districte Marítim d’Ondarroa, de manera que, amb aquests quatre traspassos, quedarien unes altres 27 competències pendents per culminar el calendari acordat entre els dos governs i donar compliment a l’Estatut de Gernika.

A la reunió de la Comissió, celebrada a l’Arxiu Històric de Bilbao, hi han participat, entre d’altres, el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, el vicelehendakari primer i conseller de Seguretat, Josu Erkoreka, i la consellera de Governança Pública i Autogovern, Olatz Garamendi.

La Comissió Mixta és l’òrgan que estableix les normes conforme a les quals es transferiran a Euskadi les competències que li corresponen en virtut de l’Estatut de Gernika, a més de regular el traspàs de mitjans personals i materials.

A la reunió feta aquest dilluns s’ha certificat l’acord de traspàs de funcions i serveis, així com en el seu cas dels mitjans personals, pressupostaris i patrimonials, de l’Administració de l’Estat a Euskadi en matèria d’Institucions Penitenciàries, Transport per carretera, el codi bibliogràfic internacional ISSN i l’edifici del Districte Marítim d’Ondarroa.

Tres presons

La transferència de més dimensió fa referència a l’execució de la legislació de l’Estat en matèria penitenciària, també coneguda com a Presons. L’acord suposa el traspàs a Euskadi de les funcions i els serveis penitenciaris, de manera que la comunitat assumeix la competència exclusiva per a l’organització, règim i funcionament dels centres penitenciaris de Basauri (Biscaia), Zaballa (Àlaba) i Martutene (Guipúscoa). Així mateix, es fa càrrec de l’execució, coordinació i seguiment del compliment de les penes.

Notícies relacionades

El traspàs serà efectiu a partir del pròxim 1 d’octubre, després de més de quatre dècades en què han sigut el Ministeri de l’Interior i la Secretaria d’Institucions Penitenciàries els responsables de les tres presons d’Euskadi.

A partir de l’octubre passaran el testimoni al Govern Basc, que assumirà una xarxa completa de recursos materials amb què prestar el servei públic penitenciari. Actualment hi ha al voltant de 1.300 reclusos a les presons de Zaballa (Àlaba), Martutene (Guipúscoa) i Basauri (Biscaia), dels quals aproximadament un centenar són dones.

Temes:

País Basc