Unió Europea

Sánchez proposa a Porto una agenda social més ambiciosa després de la Covid

  • També defensarà la postura espanyola sobre alliberar les patents de vacunes contra el virus

Sánchez proposa a Porto una agenda social més ambiciosa després de la Covid
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, demanarà a la cimera social europea d’aquesta setmana a Porto que la UE sigui més ambiciosa en la seva agenda social després dels efectes de la pandèmia de coronavirus i portarà la proposta d’Espanya al debat sobre la liberalització de les patents de les vacunes. Aquesta serà la primera cimera presencial de líders comunitaris el 2021, ja que les celebrades fins ara aquest any havien tingut caràcter telemàtic a causa de les restriccions per fer front a la Covid-19. No obstant, alguns dels caps d’Estat o de Govern han preferit optar encara per participar-hi per videoconferència, com és el cas de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

La cita, que es desenvoluparà els dies 7 i 8 de maig, tindrà com a escenari Porto, ciutat que ha estat escollida per part de la presidència de torn de la UE, que ostenta el Govern portuguès.

Entre les qüestions que porta a la seva cartera el president hi ha la proposta espanyola sobre el debat de la liberalització de les patents de les vacunes contra la Covid, després que els Estats Units hagin manifestat el seu recolzament a la suspensió. Assenyala el Govern que l’anunci del president nord-americà Joe Biden «marca el camí, que ja van iniciar l’Índia i Sud-àfrica», però que no és suficient, i argumenta, en primer lloc, que l’aprovació de la suspensió de les patents al si de l’Organització Mundial del Comerç requereix temps i, a més, flexibilitat de les farmacèutiques perquè accelerin la concessió de les llicències perquè altres productors fabriquin les vacunes. Afegeix que, a més, per a la fabricació de les vacunes a partir de la liberalització de les patents cal reforçar la transferència de coneixement i tecnologia, augmentar la producció global de sèrums i accelerar la seva distribució per tot el planeta.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir aquest dijous que Europa està disposada a debatre la proposta dels EUA sobre la suspensió de patents, però ha reclamat que «a curt termini» els països productors permetin exportar vacunes i evitin mesures que interrompin el subministrament a altres països. En aquesta cimera de Porto, els líders de la UE aprovaran, a més, una declaració sobre els drets socials, que el Govern desitja que sigui el més ambiciosa possible, en línia amb el document que va presentar fa uns dies a Brussel·les titulat ‘Una agenda social renovada i ambiciosa’.

Notícies relacionades

Les línies generals d’aquest document són les que defensarà Sánchez a Porto, que participarà en un dels tres panels en què s’organitzarà la cimera, el relatiu a l’ocupació, i en què animarà a aprofitar els plans de recuperació per reduir la taxa d’atur.

El text del Govern remarca que la recuperació després de la pandèmia ha de ser verda, digital i social.