Corrupció al PP

Dos comissaris clau declaren en la comissió Kitchen

  • Respondran a les preguntes l’excap d’Afers Interns i un exassessor de Cospedal

kitchen

kitchen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’una setmana de descans, la comissió sobre la coneguda com a operació Kitchen torna aquest dimecres al Congrés amb la declaració de dos comissaris investigats a l’Audiència Nacional: l’excap d’Assumptes Interns Marcelino Martín Blas i Andrés Gómez Gordo, que va ser assessor de María Dolores de Cospedal.

Gómez Gordo serà el primer que contestarà a les preguntes dels diputats sobre la suposada operació d’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas orquestrada el 2013 presumptament des del Ministeri de l’Interior per sostreure informació comprometedora per al partit. Està investigat en la causa per la seva presumpta relació amb el xòfer de la família Bárcenas, Sergio Ríos, captat com a confident de la policia per a l’operació i a qui va reconèixer haver pagat 2.000 euros mensuals amb fons reservats, si bé va assenyalar que ho va fer a petició de l’ex número dos de la Policia, Eugenio Pino.

Després d’ell compareixeran l’excomissari general de Policia Judicial Juan Antonio González García, que va investigar el cas Gürtel, i el comissari Mariano Hervás, que va ser número dos de la Unitat Central de Suport Operatiu.

Tancarà la jornada Marcelino Martín Blas, excap de la Unitat d’Afers Interns, departament que dirigia el 2013, quan es va trobar un vehicle als voltants del taller de la dona de Bárcenas, segons un informe policial. A més, un subordinat el va assenyalar com el comandament de qui va partir l’ordre de seguir un Citroën C4 negre al districte de Salamanca de Madrid, però l’excomissari, que sempre s’ha desmarcat de l’operació, ho nega.

Notícies relacionades

Aquestes compareixences s’emmarquen en una setmana intensa per a la comissió, amb jornades de matí i tarda entre dimecres i dijous, dia en què està citat el comissari general d’informació de la Policia, Eugenio Pereiro; l’excap de l’UDEF José Luis Olivera, i el sacerdot Silverio Nieto, aquest últim en relació amb uns missatges de l’operació en què l’ex número dos d’Interior Francisco Martínez implicava l’exministre Jorge Fernández Díaz.

També dijous està citat l’advocat Javier Iglesias, que apareix en converses al llarg del sumari i a qui Bárcenas, que es refereix a ell com un emissari del PP, va acusar de pressionar-lo quan el va anar a visitar el 2013 a la presó, on suposadament li va advertir que, si parlava, la seva dona acabaria a la presó, un extrem que el lletrat va desmentir diverses vegades.