Cita amb les urnes

Els votants del 4-M disposaran de 5 milions de mascaretes quirúrgiques i els membres de les meses, de 124.000 FFP2

  • En la jornada electoral hi haurà 55.000 litres de gel hidroalcohòlic, dos milions de guants i 45.000 pantalles de protecció facial

  • Als de més de 65 anys i grups de risc se’ls reserva la franja de 10 a 12 hores, i la de les 19 a 20 hores per als contagiats o amb sospita d’infecció per Covid-19

Els votants del 4-M disposaran de 5 milions de mascaretes quirúrgiques i els membres de les meses, de 124.000 FFP2
2
Es llegeix en minuts

La Comunitat de Madrid posarà a disposició dels electors gairebé cinc milions de mascaretes quirúrgiques, a més de 124.000 FFP2 per als membres de les meses, així com 55.000 litres de gel hidroalcohòlic, dos milions de guants i 45.000 pantalles de protecció facial.

El conseller de Sanitat del Govern regional, Enrique Ruiz Escudero, va informar aquest dilluns, a través d’una roda de premsa celebrada a Ifema Madrid, on és el Centre de Difusió de Dades dels comicis autonòmics, que un dispositiu de 3.300 efectius de neteja s’encarregaran de la desinfecció dels locals electorals cada tres hores; 2.168 persones s’encarregaran de distribuir les mascaretes; i 4.032 representants de l’Administració vetllaran perquè la jornada electoral transcorri amb «normalitat i seguretat».

A més, es disposarà d’un equip humà format per 18.000 persones, de les quals 2.800 són responsables Covid que han rebut formació específica per realitzar la seva tasca durant la jornada electoral i que estaran dotats d’equips mòbils per a la gestió i el control d’incidències.

Entre altres funcions, s’encarregaran de controlar l’accés ordenat i el flux dels votants dins el local electoral, i vetllar pel compliment de les distàncies i la resta de mesures de seguretat.

Igualment, dins del protocol, s’han entregat 7.300 safates portadocuments, per col·locar-hi el DNI i evitar així el contacte físic entre els electors i els membres de les meses electorals; 4.500 cartells informatius; i 254.000 metres lineals de senyalètica per facilitar el manteniment de les distàncies de seguretat.

Mesures de seguretat i prevenció

Escudero va explicar als mitjans que als locals electorals es respectaran les distàncies mínimes interpersonals de seguretat entre totes les persones presents, tant als accessos com a les zones de votació; es mantindran les finestres i portes obertes, i a les meses s’establiran distàncies mínimes de seguretat entre els votants i les persones integrants.

La Comunitat de Madrid ha recomanat a les persones vulnerables i els més grans de 65 anys que acudeixin a votar preferentment a la franja horària de 10 a 12 hores i ha aconsellat les persones amb malaltia activa o amb sospita de 20 que hi acudeixin preferentment de 19 a 20 hores. No hi haurà equips de protecció individual (epis) perquè els membres de les meses es protegeixin en aquesta franja horària, com va passar a Catalunya en les eleccions del 14 de febrer.

Així mateix, tot i que s’ha d’acudir a votar sense acompanyants, hi haurà excepcions per a aquells que requereixin l’auxili d’una altra persona per raons de disfuncionalitat, o bé en el cas dels menors que estiguin a càrrec del votant.

Notícies relacionades

Per minimitzar els contactes, els electors col·locaran el seu document identificatiu sobre una safata amb la foto cap a dalt i mostraran el sobre als membres de la mesa perquè puguin comprovar que només hi ha un vot. No es podran retirar la mascareta a excepció que la mesa els ho requereixi per facilitar la seva identificació.

Si durant el procés algun dels presents a l’interior del local electoral manifesta símptomes d’infecció per Covid-19, el responsable de seguretat sanitària l’acompanyarà a una sala habilitada per a l’aïllament de possibles casos d’infecció i s’activarà el protocol corresponent per sospita de contagi.